Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Španija izbegla dramu i nastavila žetvu medalja!

17.09.2017. 15.53
30 0
Španija izbegla dramu i nastavila žetvu medalja!

Košarkaši Španije osvojili su bronzanu medalju na Evrobasketu, pobedom nad selekcijom Rusije sa 93:85.

sudije: Leandro Leskano (ARG), Tomas Jasevièus (LTA), Manuel Maconi (ITA)

Španci imali voðstvo i potpunu kontrolu od samog poèetka, pa do poslednjih pet minuta meèa i zasluženo æe kompletirati podijum na ovogodišnjem takmièenju.

'Crvena furija' nije uspela da odbrani titulu osvojenu pre dve godine u Francuskoj, ali je nastavila uspešni niz na smotrama na 'Starom kontinentu', jer je poslednji put bez medalje ostala 2005. godine.

Uvertira za veliko finale poèela je izjednaèenom borbom, ali su se igraèi Serða Skarijola odlepili veæ u drugom delu prve èetvrtine. Posle 10 minuta imali su +8, najviše zahvaljujuæi Marku Gasolu, a Pau je preuzeo štafetu kada je njegov brat morao u svlaèionicu zbog blaže povrede koju je zaradio nakon "uklizavanja" Kurbanova.

Reprezentativnu karijeru završio je Huan Karlos 'La Bomba' Navaro novom medaljom, što znaèi da je sa nacionalnim timom osvojio dva olimpijska srebra, jednu olimpijsku bronzu, jedno svetsko zlato, kao i tri zlata, èetiri srebra i dve bronze na Evrobasketima.

Iako nije bilo Alekseja Šveda na parketu, tri minuta pre kraja smanjili su na -5 (76:73), a nešto kasnije došli i na posed minusa. Ipak, nekoliko jeftinih grešaka i promašaja Fridzona koštalo ih je šanse da naprave veliki preokret.

Upravo su braæa Gasol bili heroji i ovog trijumfa jer su zbirno postigli 51 poena – Pau je bio najefikasniji sa 26 poena i 10 skokova, dok je Mark dodao poen manje i imao 4 uhvaæene lopte. Odlièan je bio Serhio Æaæo Rodriges koji je meè završio sa 16 poena i 9 asistencija, ali je pogaðao neke šuteve u odluèujuæim trenucima.

S druge strane, Aleksej Šved je postigao 18 poena (5-11 za tri), ali je na klupi presedeo gotovo èitavo drugo poluvreme, dok su ga pratili Voronceviè i Kulagin sa po 10 poena.

Prvi put u istoriji biæe organizovane dve ceremonije dodele medalja, pa æe 'Furija' bronzu dobiti odmah nakon ove pobede.

1' Prve poene na meèu postiže Španija. Zonska odbrana Rusa nije prošla dobro i Pau Gasol je lako rešio za 2:0. Na drugoj strani Hvostov ima problema sa odbranom Rubija.

2' Kombinuju San Emeterio i Mark Gasol a San Emeterio na postu rešava za lepim flouterom za 4:0.

3' Šved kao vetar prolazi pored San Emeterija i posle kruženja lopte u napadu upravo Šved pogaða trojku i daje prve poene Rusije na meèu. Šved nakon toga promašuje trojku, a braæa Gasol ulaze u reket i poveæavaju razliku Španije. Dva plus jedan San Emeterija i horog mlaðeg Gasola uz dva penala i Španci vode sa 11:3.

4' Rusi pokušavaju van linije za tri poena. Šved prodire, vraæa Hvostovu a ovaj promašuje. Ta taktika za sada ne prolazi i ruski napad ne funkcioniše.

5' Lagano polaganje Šveda u kontri, a Mark Gasol vrlo brzo opet poveæava na 13:5.

7' Ušlo se u nešto mirniji ritam utakmice, najbolji ruski igraè izgubio je dve lopte, a 'Furija' je nastavila da sakuplja poene. Ipak, Šved je postigao još jednu trojku i smanjio na 15:10.

9' U samom finišu Kurbanov je napravio nesportsku liènu i malo povredio Marka Gasola, ali ga to nije omelo da postigne oba slobodna bacanja i prednost Španije je nastavila da raste.

2' Gde je stao u prvoj, Zubkov je nastavio poèetkom druge deonice, a odliènim potezom ispratio ga je Kvostov. Ipak, posle faula u napadu Kulagin je napravio grešku u koracima i propala je šansa da Rusi uhvate potpuni prikljuèak.

3' Usledio je ekspresna kazna - Pau Gasol lagano polaže, potom i Rubio sjajno proigrava Oriolu, pa trojka Æaæa i veæ je 28:17.

4' 'Zbornaja' je nastavila da greši u napadu, što su momci u belim dresovima sjajno koristili - Pau Gasol je vezao èetiri poena, odmenio brata koji je zbog povrede otišao u svlaèionicu i na semaforu je pisalo 32:17.

5' Konaèno je neko prekinuo seriju i, naravno, to je bio Šved koji je postigao trojku za svoj 11. poen.

7' Rubio je snažnim faulom zaustavio zakucavanje Šveda, dobio tehnièku, a bek Himkija sigurno realizovao penale. Voronceviè je ubacio trojku, ali su potom Ernangomes i Gasol uzeli stvari u svoje ruke.

1' Andrej Voronceviè je serijom od pet poena otvorio nastavak igre, ali je Riki Rubio odbio nalet rivala.

2' Rusi su krenuli angažovanije, Voronceviè i Mozgov su se ponovo upisali u strelce i 'Zbornaja' je delimièno smanjila rezultat.

4' Meðutim, Mark Gasol, koji se vratio posle povrede, završio je nekoliko uzastopnih napada i ponovo pokrenuo 'Crvenu furiju'. Prvo je lepo zakucao, onda ubacio odbitak u obruè, pre nego što je pogodio trojku za 54:37.

5' Istom merom uzvratio je Šved, ali je centar Memfisa i dalje bio prva figura meèa. Plejmejkeri su ga konstantno tražili, on je sada izborio faul Kurbanova i sa linije za slobodna bacanja povisio na 58:41.

6' Rusi su poveæali broj poena u odnosu na prethodne èetvrtine, ali to nisu radili dovoljno brzo, uprkos zakucavanju Mozgova. Igraèi Serða Skarijola su ih pratili preko mlaðeg Gasola koji postiže 11. poen u treæoj deonici.

7' Ipak, Nikita Kurbanov završava dva brza napada i smanjuje na 60:47.

8' Ekipa Sergeja Bazareviæa pojaèala je odbranu, dodatno smanjila zaostatak trojkom Kvostova, pa je posle ukradene lopte isti igraè imao priliku da smanji na jednocifrenu razliku. Ipak, promašio je polaganje.

1' Konfuzan napad Rusije koji Ivlev završava lepim driblingom i zakucavanjem, pa je Rusija posle mnogo vremena na jednocifrenom minusu. Oèekivano, Rodriges je precizan u sledeæem napadu za 68:57.

3' Rezervna petorka 'Zbornaje' delimièno se vratila u igru, Baburin je trojkom smanjio na -8 i u sledeæih nekoliko napada se igralo koš za koš. Rubio je lepo probio i poentirao za 72:62.

4' Fridzon promašuje iz teške pozicije, Gasolu se to ne dešava, a Æaæo u kontri propušta da poveæa razliku. Kulagin je dobio 1 na 1 sa Sastrom, izvukao poene i faul, smanjivši rezultat na 74:64. Skariolo je morao da vrati Marka Gasola kako bi dobio nadmoæ pod obruèima.

5' Meðutim, Fridzon je oduzeo loptu Rubiju, a onda i izvukao nesportsku liènu plejmejkeru Jute Džez. Zbog druge nesportske je morao da napusti halu, iako je imao èetiri faula, a Rusi su se trojkom Kulagina potpuno vratili – 76:71.

7' Nastavili su Rusi sa sjajnom igrom na oba kraja parketa, a pomogli su im i neki nekarakteristièni promašaji Španaca. Fridzon je u kontri smanjio na -4, uzvratio je Pau sa poludistance, pre nego što je Zubkov trojkom doneo 78:76.

8' Tada je 'Zbornaja' napravila kiks u odbrani, dozvolila je posle promašaja San Emeterija da stariji Gasol uhvati ofanzivni skok i laganim polaganjem vrati +5.

9' Priliku za potpuni povratak propustio je ponovo Fridzon, užasno je šutirao van linije 6,75 pri rezultatu 83:79, iako je bio usamljen i ponovo ekspresna kazna – zakucavanje San Emeterija, pa zakucavanje Paua i na semaforu je pisalo 87:79.

Извор: b92.net

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0