Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Brnabić u Briselu: Poštujemo celovitost Španije

10.10.2017. 15.16
11 0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem EP za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, čime je počela njena prva zvanična poseta otkako je stupila na tu funkciju.

Brnabić je, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, razgovarala sa Mekalisterom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i reformskim procesima naše zemlje na tom putu, kao i jačanju ekonomske i političke saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Premijerka Srbije ponovila je da je proteklih godina Srbija usvojila i da sprovodi veoma ambicioznu ekonomsku reformsku agendu, da ulaže velike napore u izgradnju društva zasnovanog na vladavini prava i moderne i uspešne države.

Predsednica Vlade Srbije osvrnula se i na dešavanja u Španiji i podvukla da Srbija principijelno stoji na stanovištu poštovanja međunarodnog prava i da podržava celovitost Španije i suverenitet te zemlje, iako to nisu činile neke druge države u slučaju nelegalnog i jednostranog samoproglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Predsednica vlade je naglasila da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije i da zvanični Beograd čini sve kako bi se održala pozitivna dinamika pregovora i otvaranja poglavlja.

Mekalister je predsednici Vlade Srbije i ministarki za evropske integracije rekao da postoji nesmanjeno interesovanje evropskih parlamentaraca za evropski put Srbije, posebno nakon objavljivanja konkretnije perspektive članstva, izraženoj kroz najavu strategije proširenja za Srbiju i Crnu Goru Žan-Kloda Junkera. Mekalister je poručio da će tako važan signal sigurno biti praćen još većim interesovanjem za reformske procese u Srbiji, koji su već prepoznati kao nešto što je donelo dobre i konkretne rezultate u oblasti ekonomije.

Izvestilac EP je naglasio da je Srbija za EU važna zemlja u kontekstu geostrateške i geopolitičke pozicije i da je evropski put otuda značajan kako za Srbiju tako i za EU, uz sve povremene probleme i prepreke na tom putu.

On je izrazio i uverenje da će Srbija do kraja godine otvoriti poglavlja za koja je spremna.

Članstvo u Evropskoj uniji je spoljnopolitički prioritet Srbije, koja će nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u razgovoru sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom.

Na sastanku n a kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Brnabić je naglasila da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme, jer one doprinose boljem životnom standardu i većem kvalitetu života svih građanki i građana Srbije.

Ocenila je i da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara naporima i rezultatima koje je Srbija postigla u pregovaračkom procesu, kao i iskazanoj političkoj volji, saopštila je Vlada Srbije.

U tom kontekstu, ukazala je Brnabić, veoma je važno da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica.

Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, Brnabić je poručila da Srbija ostaje opredeljena da dijalogom rešava sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima, ali je i konstatovala da najveći problem predstavlja gledanje u prošlost, revizija istorije i oživljavanje prevaziđenih ideologija u susedstvu.

Veber je poručio da je EPP grupacija izuzetno zainteresovana za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, ali i naglasio da su na stanovištu da je neophodno meriti i ocenjivati pojedinačan napredak svakog od kandidata.

Srbija je nesumnjivo prepoznata kao važan faktor stabilnosti, kao i konstruktivan partner EU po pitanjima koja su od značaja za celu EU.

Posebno se osvrnuo na pozitivno i efikasno postavljanje Srbije tokom migrantske krize, saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Veber je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije i očiglednu političku volju za nastavkom reformi i evropskim integracijama, kao važnom instrumentu za poboljšanje perspektive građana i građanki Srbije.

Evropska narodna partija je najveća i najuticajnija evropska stranačka grupacija, koja okuplja hrišćansko demokratske i liberalno konzervativne stranke iz cele Evropske unije.

Извор: danas.rs

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0