Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

"Drugi doneli rat, srpski seljak nije željan noža i krvi"

16.07.2017. 07.23
13 0
"Drugi doneli rat, srpski seljak nije željan noža i krvi"

Mionica -- Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je generacija Živojina Mišiæa za nas izborila pravo da odluèujemo sami o sebi.

Vulin je to izjavio otvarajuæi manifestaciju "Mišiæevi dani" u Mionici.

"To pravo nijedna generacija u srpskom narodu nije htela da da nikome, pa neæe ni ova. Živojin Mišiæ i njegova generacija dali su nam Srbiju za koju vredi trajati. Mi smo našoj deci dali život, a sada im dugujemo Srbiju u kojoj vredi živeti", rekao je Vulin.

Kako kaže, nikada u istoriji srpskog naroda nismo dali pogrešan odgovor na pitanje sloboda ili bilo šta drugo.

"Sloboda. I neæe nam drugi odreðivati prijatelje. Mi æemo. A neprijatelji nas ionako odrede sami, bez naše želje i krivice. Ratove u kojima je Srbija krvarila, bili su ratovi koje su vodili i tražili drugi doneti ovde, ratovi koje je Srbija vodila, dobila je jer nije imala drugog izbora, a ne zato što je srpski seljak željan noža i krvi", kaže ministar.

Ratovi koje su drugi odredili, Srbija je vodila zato što je morala da opstane. Zato je Živojin Mišiæ veliki i zato je svaki Mišiæ veliki, kaže on.

"Zato su svi oni koji danas traju seæajuæi ih se sigurni da ni ova generacija neæe odgovoriti pogrešno na pitanje sloboda ili bilo šta drugo. Radujem se jer znam da raste još jedna generacija koja neæe dati da drugi odluèuju ko su im prijatelji, a ko neprijatelji. Kad èujem ove deèije glasove radujem se jer znam koliko živi naša Srbijica, koliko se uspravlja, koliko raste", rekao je Vulin.

"Srpskom seljaku traži šta god hoæeš i dobiæeš više nego što si tražio, samo nemoj da mu tražiš slobodu, da se ne zove kao što se zove, da ga nateraš da piše onako kako neæe da piše, samo nemoj da mu tražiš da ne bude svoj na svome, da ne odredjuje ko su mu prijatelji a ko neprijatelji, da ne daje ime svojoj deci, da mu se zemlja ne zove Srbija, samo nemoj da mu tražiš da drugi umesto njega odluèuju šta æe da kupi i pošto æe da proda."

Prema njegovim reèima, Živojin je bio veliki zato što nikada nije prestao da bude onaj mali èovek, nije prestao da bude seljaèki sin.

"Kad god smo zaboravili odakle smo pošli, bili smo mali. Kada smo se ponosili svojim selom i seljakom, bili smo veliki. Vojvoda je uvek bio za narod i iz naroda. Od Velikog rata je prošlo 99 godina i još uvek nismo zaboravili njegovo ime ni imena svih onih koji su koraèali ispred i uz njega. Da nije bilo njih, da li bi bilo nas. Da nisu oni imali hrabrosti da saèuvaju svoje ime i svoj jezik, svoju veru, kako bi danas govorili vi i ja, u šta bi verovali i kako bi pisali. Da nije bilo njih, da li bi bilo ove ponosne i slobodne Srbije", poruèio je Vulin.

Na manifestaciji kojom Mionica slavi ime svog najèuvenijeg sugraðanina vojvode Živojina Mišiæa, oficirima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije naèelniku Uprave za obaveštajno - izviðaèke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadnom generalu Iliji Todorovu i prvorangiranom oficiru 60. klase Generalštabnog usavršavanja potpukovniku Staniši Ðikiæu iz Uprave za odbrambene tehnologije, uruèene su zlatne plakete "Vojvoda Živojin Mišiæ".

Plakete, koje se dodeljuju za postignute rezultate u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, uruèio im je predsednik opštine Mionica Boban Jankoviæ.

Na sveèanosti plakete su uruèene i ministru omladine i sporta Vanji Udovièiæu, Zagorki Stojanoviæ i Radovanu Ristoviæu.

Program ovogodišnje manifestacije poèeo je polaganjem venaca na spomenik vojvode Mišiæa na istoimenom Trgu u centru Mionice nakon èega je otvorena izložba slika Ljube Popoviæa iz zbirke Moderne galerije u Kulturnom centru. Na sveèanom otvaranju, nakon dodele plaketa, izveden je odlomak iz predstave "Kolubarska bitka", a program prve veèeri zatvoren je koncertom plesne trupe "Una Saga Serbica".

Извор: b92.net

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0