Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Gardijan: Zlatibor je srpska verzija Alpa

16.07.2017. 11.58
8 0
Gardijan: Zlatibor je srpska verzija Alpa

Novinarka britanskog lista "Gardijan" koja je obišla podruèje Zlatibora, za koji kaže da je sa svojim šumovitim vrhovima, vodopadima i lepim selima podseæa na Alpe i planine Velsa, navodi da je sebe nakon dvosatnog uspona na 1.359 metara visoki vrh Èuker nagradila burekom.

Novinarka Meri Novakoviè objašnjava da je burek pita sa sirom koja se može pronaæi širom Balkana i dodaje da je na vrhu Èuker doèekao pogled na zelene planine koje su u daljini dobijale plavu boju i svež, blagi vazduh koji je nagoveštavao kišu.

"Oseæala sam se kao na Brekon Bikonsu (planinski venac u Velsu), ali bila sam na planini Zlatibor, letnjem i zimskom igralištu u zapadnoj Srbiji", navela je ona.

Ovu planinu prvi je na mapu stavio srpski krallj Aleksandar Obrenoviæ 1893, kada je otkrio blagodeti izuzetno zdravog zlatiborskog vazduha.

Novinarka objašnjava da je Zlatibor poput mini verzije Alpa, sa puno planinskih koliba strmih krovova, parkovima, jezerom punim pedalina i sa ski centrom Tornik èija žièara leti prevozi bicikliste i pešake na vrh planine.

Ljudi iz obližnjeg grada Užice, objašnjava ona, tu podižu vikendice, tako stvarajuæi ono što je danas jedna od najpopularnijih turistièkih destinacija u Srbiji.

Odatle je potrebno 25 minuta vožnje do peæine Stopiæa, èudesnog kreènjaèkog sveta svetlucajuæih vodopada i ogromnog tavana od stalaktita koji "može biti inspiracija poput bilo koje katedrale".

To je, objašnjava ona, fascinantna kolekcija graðevina iz 19. i s poèetka 20. veka.

Seoski život je rekonstruisan, sa porodiènim kuæama, prodavnicama žitarica, oborima za životinje i "najvažnijom"- šupom za proizvodnju rakije.

"Moglao sam da zamislim moje srpske bake i deke, koji sede pored vatre, a dim se podiže do otvorenog potkrovlja kako bi osušio meso koje tu visi", navodi ona.

Uprkos vremenu, kako kaže, uživala je u zlatiborsklim ekscentriènostima.

Drvengrad je izgradio srpski režiser Emir Kusturica radeæi na filmu "Život je èudo" 2004, a "grad je i dalje tu" gde se održava godišnji filmski Kusturièin festival u januaru, a "ulice nose nazive po Federiku Feliniju, Džo Strumeru i Nikoli Tesli", istièe ona.

Sunce je ostalo tu da je isprati u poslednjoj šetnji iznad Zlatiborskog sela.

Ovog puta tu je bio "samo sedi pastir, njegovo stado i ruèak-jagnjetina na ražnju u restoranu Maèkat", navodi Novakoviè.

Kako istièe, za konaèan ukus Zlatibora, ta jagnjetina je bila nešto najautentiènije što je mogla da dobije.

Извор: b92.net

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0