Preuzmi vesti o najaktuelnijim temama iz minuta u minut sa NewsHub-om. Instaliraj odmah.

Hladan tuš BiH srušio najveæi "hrvatski san"

16.07.2017. 12.32
8 0
Hladan tuš BiH srušio najveæi "hrvatski san"

Odlukom Evropske komisije o isplati 375 miliona evra za izgradnju Pelješkog mosta uklonjena zadnja prepreka za najveæi hrvatski infrastrukturni projekat.

I baš kad se èinilo da je uklonjena i poslednja prepreka, iz Bosne i Hercegovine stiže hladni tuš.

Parlament BiH zatražio je slanje note Hrvatskoj u kojoj æe zahtevati obustavu svih aktivnosti vezanih za izgradnju mosta, dok se ne postigne obostrana saglasnost oko tog projekta, a najavljeno je i osnivanje posebne parlamentarne komisije koja bi trebalo da preispiti jesu li ispunjeni svi uslovi pod kojima bi projekt postao prihvatljiv za Sarajevo. Da stvar bude neugodnija, sve se to dogodilo neposredno uoèi zajednièke sednice vlada Hrvatske i BiH, koja je ove sedmice održana u Sarajevu.

Hrvatski zvaniènik, odlièno upuæen u ovaj projekt, koji je želeo da ostane neimenovan - jer u Zagrebu ne žele uèiniti ništa što bi podstaklo verbalni sukob - rekao je za DW kako je ponovno otvaranje ovog pitanja verovatno podstaknuto unutrašnjepolitièkim razlozima. Prema reèima našeg sagovornika, u ovom sluèaju radi se o dva odvojena pitanja. Jedno je pitanje razgranièenja Hrvatske i BiH, a drugo pitanje odnosi se na režim plovidbe na podruèju buduæeg Pelješkog mosta. Kada je jeè o razgranièenju, 1999. je potpisan sporazum o granici izmeðu Hrvatske i BiH, koji nikad nije stupio na snagu jer nije ratifikovan, i to zbog pitanja Velog i Malog škoja te vrha poluostrva Kleka. To pitanje, meðutim, ne može uticati na gradnju Pelješkog mosta, buduæi da æe se Pelješki most nalaziti više od 500 metara unutar nesporne teritorije Hrvatske.

Slièno razmišlja i hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula: "Oèito je, naime, da u BiH koriste mnoge teme, pa i ovo pitanje, za svoje unutrašnjepolitièko razraèunavanje. Ovde nije problem u projektu Pelješkog mosta, nego u politici u BiH. Najnovije "junaèenje" spram Pelješkog mosta u BiH ne predstavlja "ništa drugo nego uvod u nepotrebno dugu kampanju za parlamentarne izbore, koji æe se održati u listopadu sljedeæe godine", kaže on.

Prema njegovim reèima, Hrvatska je pružila BiH sve potrebne informacije o Pelješkom mostu, a u tom pogledu Hrvatska je bila uspešna i u EU, o èemu svedoèi i odobrenje isplate evropskog novca za Pelješki most, èiji je cilj povezivanje delova hrvatske i europske teritorije, a ne dovoðenje BiH u neugodan geostrateški položaj.

Picula je uveren da jedino veliki infrastrukturni projekti, poput mostova i autoputeva, kao i energetski projekti, mogu izvuæi BiH iz sadašnje ekonomsko-politièke letargije.

Извор: b92.net

Учешће у друштвеним мрежама:

Коментари - 0