Đukanović:CG posvećena putu ka NATO

21.11.2013. 14.16

26 0

Đukanović:CG posvećena putu ka NATO

Podgorica -- Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da je ta država posvećena ispunjavanju uslova za dobijanje poziva za punopravno članstvo u NATO-u.

Prema njegovim rečima, članstvo Crne Gore u NATO-u važno je i za stabilnost Zapadnog Balkana.

„Nastavak politike proširenja NATO-a, u skladu sa individualnim učinkom svake države aspiranta, od strateške je važnosti za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i šire.

S tim u vezi, Vlada Crne Gore će, i u narednom periodu, nastaviti s posvećenim radom na ispunjavanju pretpostavki za dobijanje poziva za članstvo“, kazao je Đukanović.

Crnogorski premijer primio je danas u Podgorici novoimenovanog ambasadora Mađarske Kristijana Pošu.

Đukanović se, kako je saopšteno iz crnogorske vlade, zahvalio na dosadašnjoj podršci Mađarske reformskim procesima u Crnoj Gori i njenim evroatlantskim i evropskim ciljevima.

Poša je naglasio da će Budimpešta nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na putu u NATO i EU.

On je ocenio da će Crna Gora biti sledeća članica ove organizacije, jer je, kako je naveo, od obnove nezavisnosti ostvarila najveći napredak u regionu.

Đukanović i Poša, kako se navodi, konstatovali su da su ukupni odnosi Crne Gore i Mađarske na zavidnom nivou u svim oblastima od obostranog interesa.

Crna Gora i dalje može da računa na podršku Francuske na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, saopšteno je danas u Podgorici nakon razgovora premijera Mila Đukanovića i francuske ambasadorke Veronik Brimo.

Đukanović je, kako je saopšteno, ocenio da su bilateralni odnosi Crne Gore i Francuske veoma kvalitetni i svestrani i zahvalio na podršci koju Pariz kontinuirano pruža reformskim procesima u Crnoj Gori.

„Sveobuhvatne reforme doživljavamo, pre svega, kao unutrašnju potrebu i preduslov daljeg demokratskog i ekonomskog razvoja“, istakao je on.

Veronik Brimo je, kako se navodi, iskazala zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa dve države i naglasila spremnost Francuske da podrži dalje približavanje Crne Gore NATO-u i Evropskoj uniji.

Sagovornici su ukazali na važnost članstva Crne Gore u EU i NATO-u i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Nica -- Francuska policija oslobodila 4 studenta koje su priveli u nedelju uveče, pošto su izazvali paniku u bolnici u Nici gde su upali odeveni kao arapski teroristi.

Soči/Beograd -- Dvadeset sedam srpskih radnika praktično je zarobljeno u mestu Veseloj, 70 km od Sočija. Nalaze se u jednoj kući iz koje ne mogu da izađu jer nemaju papire.

Brisel -- Slovenija je predložila da EU iskoristi model rešavanja problema Srbije i Kosova za prevazilaženje političkog zastoja u Bosni i Hercegovini, rekao je Erjavec.

Veliko Gradište -- U teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Požarevac-Veliko Gradište kod sela Sirakova, poginuo je S. M., a teško je povređen D. P., obojica iz Kladova.

Tokio -- Zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihterove skale, potresao je istočne delove Japana, ali zasad nema izveštaja o eventualnoj šteti ili povređenima.

Kraljevo -- Devojka stara 16 godina skočila je oko 20.30 sa Ibarskog mosta u Kraljevu, rekao je Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Beograd/Vašington -- Ukoliko Srbija ne pronađe odgovorne za ubistvo trojice braće Bitići - Agrona, Iljija i Mehmeta, iz Atlantske brigade OVK, biće ozbiljno narušeni odnosi sa SAD.

Beograd -- Ministar bez portfelja za KiM Aleksandar Vulin rekao da je na ponovljenim izborima u severnoj Mitrovici rešen najveći strah da će Albanac upravljati tim gradom.

Belfast -- Maskirani ljudi, upali su rano jutros u jednu kuću u protestantskoj četvrti severnoirskog grada Koulrejn, i upucali u noge 15-godišnjeg dečaka.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...