Šojble: ECB ne može rešiti probleme

23.11.2013. 08.26

33 0

"Postoji opasnost da sadašnju monetarnu politiku, zajedno sa svim dobrim argumentima, pojedine evropske zemlje protumače kao pogrešnu inicijativu, zbog čega neće sprovesti neophodne reforme", izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble u obraćanju Evropskom bankarskom kongresu u Frankfurtu.

"Kako je sama ECB saopštila, monetarna politika ne može pomoći stvaranju održivog rasta, ona može kupiti vreme za reforme, ali ne može rešiti fundamentalne probleme", izjavio je Šojble.

Tokom dugoročne krize u evrozoni, ECB je skresala ključne kamatne stope na nove istorijske minimume i predstavila veliki broj antikriznih mera.

Austrijska vlada je odlučila da Hipo Alpe Adria banci ponovo pomogne finansijskom injekcijom nešto većom od milijardu evra, tvrdi bečki dnevnik "Standard".

Moskva -- Bankrot ruske Master banke, kojoj je centralna banka pre dva dana oduzela licencu, najveći je bankarski kolaps u Rusiji u postsovjetskoj eri, prenose agencije.

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL i japanski JSR formiraće zajedničku kompaniju sa sedištem u Mađarskoj, koja će od 2017. proizvoditi sintetičku gumu.

London -- Dok se u Srbiji raspravlja o tome da li EPS nezakonito obračunava kamate na računima za struju, Britanci optužuju energetske kompanije za pljačku kroz račune.

Pariz -- Švajcarska farmaceutska kompanija Novartis pokrenuće novi program otkupa sopstvenih akcija, u naredne dve godine, u vrednosti od pet milijardi dolara.

Atina -- Nemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Antonis Samaras poručili su danas da vide "svetlo na kraju tunela" za rešavanje krize u Grčkoj.

Kijev -- Odluka Ukrajine da ne potpiše sporazum o jačanju veza sa EU je taktička, a doneta je isključivo iz ekonomskih razloga, kaže premijer Ukrajine Mikola Azarov.

Berlin -- Trgovinski suficit Nemačke, izvor tenzija sa evropskim susedima, nije štetan po nemačku ekonomiju, već je koristan, izjavio je Andreas Dombet.

Pariz -- Iako su francuska vlada i većina zvaničnih institucija prognozirale privredni rast od 0,4 odsto, stastistički podaci ukazuju da Francuskoj preti recesija.

Moskva -- Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da je početak izgradnje morskog dela gasovoda Južni tok, u isključivoj ekonomskoj zoni Turske, planiran za 2014.

Brisel, Peking, London -- Kineski premijer Li Kećijang kaže da Peking želi da učvrsti ekonomske veze sa EU i plan je da trgovinska razmena do 2020. bude "teška" bilion dolara.

Berlin -- Nemački izvoz je u trećem tromesečju porastao 0,1 odsto, dok je uvoz porastao bržim tempom i tako ugrozio celokupan rast privrede, pokazuju podaci Destatisa.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...