Amerikanci kupuju evropske banke

20.11.2013. 10.14

53 0

Američki investicioni fondovi u poslednja četiri meseca uložili su milijarde dolara u oporavak evropskog bankarskog sistema.

Oni su uvereni da će oporavak ekonomije evrozone sada dobiti zamah, piše londonski finansijski dnevnik Fajnenšl tajms.

Investitore je inspirisalo blago ubrzanje rasta privrede zone evra u drugom tromesečju. Oni su to shvatili kao signal da je Evropa počela da izlazi iz najgore recesije posle Velike depresije tridesetih godina prošlog veka.

Udeo akcija 10 najvećih evropskih banaka u vlasništvu američkih fondova povećan je od juna ove godine za 40 odsto, na 33 milijarde evra. Pre toga fondovi su rasprodavali akcije evropskih banaka.

U američkom fondu Ti rou prajs (T Rowe Price) pojačano ulaganje u evropske banke objašnjavaju time što evropske akcije izgledaju privlačno s obzirom na poboljšanje situacije u regionu. Čak i ako situacija u Evropi samo prestane da se pogoršava, to će dovesti do rasta ulaganja u akcije, prenosi Fajnenšl tajms.

Investitori očekuju da će evropske vlasti pojačati nadzor i da će rešiti probleme bankarskog sektora. Evropska centralna banka objavljuje redovne izveštaje o kvalitetu aktiva banaka i sprovodi stres testove banaka. To bi trebalo da razuveri skeptike koji su uvereni da evropske banke skrivaju loše aktive.

Brisel -- Svetska proizvodnja čelika je u oktobru porasla za 6,6 odsto na godišnjem nivou, pokazuju danas objavljeni podaci Svetske asocijacije za čelik.

Guverner Bundesbanke, Jens Vajdman, kaže da je prerano da Evropska centralna banka (ECB) razmišlja o dodatnim podsticajima za posrnulu ekonomiju evrozone.

Peking -- Privreda Kine se decenijama oslanjala na državne banke, ali lideri zemlje su se odlučili na liberalizaciju i otvaranje bankarskog sektora za privatni kapital.

Peking -- Zvanični kurs juana u odnosu na dolar porastao je danas za 12 baznih poena na novi rekord od 6,1305 juana za jedan dolara, objavila je kineska valutna berza.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...