BEOGRAĐANKE U 19. VEKU Ideal lepote rumeni obrazi a tanak struk

14.03.2015. 00.31

7 0

Tematski program "Libade i krinoline - Beograđanke u prošlosti (1830 -1914)" koji već nekoliko meseci okuplja publiku biće održan i ove nedelje 15. marta u Konaku kneginje Ljubice.

Uzbudljive priče iz takozvane ženske istorije, autorski koncept istoričarke umetnosti i književnice Tamare Ognjević, koji se realizuje u saradnji Artis centra i Muzeja grada Beograda privlači publiku pre svega zanimljivim pričama o svakodnevici naših predaka.

- Zanimanje publike za kulturnu istoriju prestonice ne jenjava na naše veliko i prijatno iznenađenje. Priče o velikim ljubavima, modi, vaspitavanju dece, muško-ženskim odnosima, ličnosti i uticaju vladarke kao uzornog modela, ali i o gastronomiji, pozorištu, Beogradu u načelu kao prestonici u svojevrsnoj tranziciji između Istoka i Zapada očigledno ne izlaze iz mode - kaže Tamara Ognjević.

- Ideal je bio izgledati što prirodnije, a pri tom imati blistav pogled, rumene obraze i usne i tanjušan struk. Najbolji efekti su se postizali vrlo cenjenom hladnom kremom i skupocenim korsetima od kitove kosti koji su nabavljani u inostranstvu. Cenjena je bela, neosučana put, a rumenilo se dobijalo štipkanjem obraza i grickanjem usana, jer šminka je bila nešto što koriste lake žene - zabavljačice i prodavačice ljubavi - objašnjava istoričarka umetnosti.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...