Bitkoinom možete platiti školarinu

21.11.2013. 13.16

77 0

Nikozija -- Virtuelnom monetom bitkoinom će se moći platiti školarina na univerzitetu u Nikoziji.

To otvara put toj moneti, koju finansijske institucije još ne priznaju, da postane zvanično sredstvo plaćanja.

Iako vrednost bitkoina, koji je u aprilu vredeo 200 dolara da bi trenutno dostigao 900 dolara, vrtoglavo raste, on do sada još nije prihvaćen kao sredstvo plaćanja u zvaničnim institucijama, preneo je švajcarski list 24 sata.

Međutim, takva sitacija se menja, jer je univerzitet iz Nikozije odlučio da bitkoin prihvati kao mogućnost plaćanja školarine.

U saopštenju na zvaničnom sajtu univerziteta glavnog grada Kipra navode se detalji odluke o prihvatanju digitalne monete prilikom izmirivanja troškova školarine.

"Svesni smo činjenice da je digitalni novac neizbežni činilac tehnološkog razvoja koji će dovesti do značajnijih inovacija u e-trgovini, finasijskim sistemima, plaćanjima, transferima međunarodnih fondova i globalnog ekonomskog razvoja", objasnio je u saopštenju Hristos Vlahos finansijski direktor nikozijskog univerziteta, koji broji 5.000 studenata.

Za kiparske studente, koji se već više meseci suočavaju sa problemom isplate školarine u evrima zbog finasijske i bankarske krize u zemlji, plaćanje u bitkoinima bi predstavljalo alternativu za često problematičnu isplatu u evrima.

Međutim, plaćanje bitkoinima biće omogućeno i stranim studentima, navodi se u saopštenju univerziteta.

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kijeva da unapredi ekonomsku saradnju Ukrajine sa Zajednicom nezavisnih država, uključujući Rusiju.

Beograd -- Više od polovine direktora velikih kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi veruje u ubrzanje procesa poboljšanja ekonomske situacije, pokazuju istraživanja.

Kijev -- Ukrajinska vlada je naložila obustavu priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, objavljeno je na sajtu vlade u Kijevu.

Berlin -- Nemačka telekomunikaciona kompanija Dojče telekom saopštila je da prodaje 70 odsto udela u svojoj kompaniji za reklamiranje na internetu za 1,5 milijardi evra.

Bern -- Druga po veličini švajcarska banka Kredi Svis osnovaće 2015. novu švajcarsku filijalu, koja će olakšati eventualno razdvajanje banke u slučaju ozbiljne krize.

Pariz -- Broj preduzeća u Francuskoj koja su doživela finansijski krah u 2013. mogao bi dostići istorijski visok nivo, predviđa osiguravajuća kompanija Kofas.

Frankfurt -- Evropska centralna banka u Frankfurtu gradi novu centralu, Jurotauer, čija će izgradnja, kako se procenjuje, koštati čak 1,2 milijarde evra.

Pariz -- Francuska vlada zatražila je hitan prestanak blokade puteva u okolini Pariza, koju su organizovali poljoprivrednici u zbog poreza i raspodele pomoći EU.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...