Borba protiv opstruktivne bolesti pluća

26.11.2013. 19.38

43 0

U sredu 20. novembra obeležen je Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), od koje u Srbiji pati veliki broj ljudi. Procenjuje se da ima više od 300.000 pacijenata u našoj zemlji.

- Smatra se da 10 odsto stanovništva starijeg od 40 godina ima to oboljenje. Smrtnost kod njega je velika jer se pacijenti obično javljaju lekaru kada je bolest uznapredovala i kada je već udružena s nekim drugim oboljenjima, kao što su bolesti srca - rekla je dr Ivana Nikolić Brstina iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

Prema njenim rečima, hronična opstruktivna bolest pluća jeste oboljenje u kome postoji suženost disajnih puteva, usled čega je smanjen protok vazduha kroz disajne cevi, tako da pacijent otežano diše. Uzroci koji dovode do HOBP su pušenje, izloženost zagađenju vazduha na poslu, kao i loši opšti životni uslovi.

- Prvi znaci po kojima se bolest prepoznaje jesu kašalj, iskašljavanje, nedostatak daha pri hodu i zamaranje pri svakodnevnim jednostavnim fizičkim aktivnostima kao što su penjanje uz stepenice, šetnja, odlazak u kupovinu, kupanje i oblačenje - naglasila je ona i dodala da su preventivni pregledi najbolji način da se oboljenje suzbije i na vreme leči.

Извор: kurir-info.rs

У категорију паге

Loading...