Dačiću za "Blic": Ne očekujem da nas Kolinda voli

13.03.2015. 21.21

8 0

Dačiću za "Blic": Ne očekujem da nas Kolinda voli

Zvanični Zagreb se javno izjasnio da neće blokirati proces evrointegracija Srbije i da neće biti uslovljavanja - kaže za “Blic” Ivica Dačić.

- Jedini uslovi koji se postavljaju Srbiji su oni koje postavlja EU. Treba razlikovati stavove koje iznose hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu od stavova Vlade, jer ti poslanici nisu članovi stranaka na vlasti - objasnio je ministar spoljnih poslova po povratku iz zvanične posete Hrvatskoj.

- Ja ne očekujem da nas iko voli, kao što ne očekujem od nas da se iko dokazuje u prevelikom iskazivanju ljubavi. Isto tako, ne očekujem da se iko iskazuje u preteranoj mržnji. Ljubav i mržnja su emocije, to je iracionalno ponašanje. Treba da budemo racionalni.

Da li je bilo govora o poseti nove predsednice Srbiji? - Rekla je da želi da dođe. Preneo sam da je dobrodošla u Srbiju, a o terminima i ostalom bi trebalo da se dogovore kabineti predsednika. Treba prestati sa praksom da od količine mržnje koju ističete zavisi broj glasova koje očekujete da dobijete. Odnosi Srba i Hrvata su ključni za region i možemo da živimo u mržnji, izolaciji i sukobima, ali možemo i da se rukovodimo zajedničkim interesima.

- Svuda su teme bile iste - način da unapredimo bilateralne odnose, naročito kako da iskoristimo pozitivni momentum koji je nastao kada je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vuičić na inauguraciji nove predsednice, koja je lično izrazila u razgovoru sa mnom zahvalnost za taj dolazak i uputila pozdrave i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću.

Da li je uz pozdrave uputila i kritiku Nikoliću koji nije bio na inauguraciji?

- Ne. Nismo razgovarali na tu temu. Svi razgovori su bili afirmativni i u cilju ispunjavanja ranijeg dogovora da se svi problemi rešavaju kroz tri “korpe” pitanja. Prva su otvorena pitanja iz prošlosti. Druga su ona aktuelna za savremene bilateralne odnose, uključujući i ekonomiju, a treća je budućnost, to jest evropske integracije i zajednički projekti. Dogovoreno je i da se te tri “korpe” međusobno ne uslovljavaju.

- To je pitanje nestalih lica, optužnica za ratne zločine, izbeglica, zaostalih penzija, povraćaj kulturnih dobara i pitanje granice.

- Dogovorili smo se o mehanizmima za otklanjanje problema i posle toga ostaje politička odluka da li želimo da nešto bude urađeno ili ne. Dosad je to bila haotična organizacija zasnovana na verbalnim iskazima, a malo toga je konkretnog urađeno. Dogovorili smo se i da dva puta godišnje ministri inostranih poslova analiziraju situaciju.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...