Da li pravilno dišete?

05.12.2013. 15.01

30 0

Da li pravilno dišete?

Beba u kolevci diše mirno, duboko i ujednačeno. Svako dete zna da diše. To je nešto što naprosto znamo. Naučnici, međutim, tvrde da to baš i nije sasvim tačno. Dve trećine odraslih osoba vremenom izgubi ovu sposobnost. Umesto iz stomaka, oni dišu iz grudi, zbog čeka se lako zamaraju i gube dah. Oni koji se bave jogom ili pevaju u horu znaju koliko zdravo i blagotvorno može da bude pravilno disanje. Potrebno je da naučite samo tri vežbe kako biste ovladali tehnikom pravilnog disanja. Imajte, međutim, na umu da je potrebna određena doza discipline pre nego što primetite prve rezultate. Da biste zaista usvojili ovu tehniku neophodno je da radite ove vežbe nekoliko nedelja.

Ova vežba je osnova uspeha. Najbolje je da je radite uveče u krevetu. Lezite na leđa, a šake stavite na donji stomak. Sada pet minuta dišite duboko i polako. Osetite kako vam se stomak podiže i spušta. Pustite telo da samo pronađe ritam disanja, a vi vaš mir. Ovu vežbu možete da radite i dva puta dnevno u ležećem ili sedećem položaju.

Posle nekoliko dana navići ćete se na duboko disanje iz stomaka. Na redu je sledeći korak: širenje grudnog koša. Stanite pravo, zauzmite blago raskoračeni stav, a noge u kolenima malo savijte. Sada lagano pružajte ruke prema plafonu, a dok to radite udišite vazduh. Zatim pustite ruke da padnu i pri tom brzo i glasno izdahnite. Na taj način ćete se brzo napuniti energijom. Uradite vežbu deset puta, dva puta dnevno.

BRZO NEUTRALISANJE STRESA

Udahnite duboko, osetite kako vam se stomak podiže, a grudni koš širi. Sada ste "naoružani" da disanjem efikasno oterate stres i ljutnju – svaki put kada osetite potrebu za tim.

SOS trik: Pet puta udahnite duboko, a zatim izdahnite. Uživajte u osećaju da zaista možete do kraja da izdahnete vazduh. Duboko, umirujuće disanje sada dolazi samo od sebe. Ova tehnika disanja snižava nivo hormona stresa u organizmu.

Извор: zena.blic.rs

У категорију паге

Loading...