Erik Šmit: Dolazi kraj cenzure na internetu

21.11.2013. 16.28

51 0

Erik Šmit: Dolazi kraj cenzure na internetu

Izvršno direktor najvećeg internet-pretraživača u svetu Google, Erik Šmit, izneo je smelu prognozu da bi cenzura mogla da nestane za deset godina, kao i da će bolja upotreba šifrovanja pomoći ljudima da se zaštite od vladinog praćenja.

Na predavanju na Univerzitetu Džon Hopkins u sredu, Šmit je pretpostavio da će sveopšte priključivanje na internet i zaštita komunikacije od špijuniranja dovesti i do prekida cenzurisanja u Kini, kao i u drugim zemljama sveta gde se ograničava sloboda govora, preneo je Rojters.

"Verujem da imamo realnu šansu da uklonimo cenzuru i mogućnost njenog pojavljivanja za deceniju”, rekao je on.

Šmit se odavno zalaže protiv ograničavanja slobode izražavanja i pristupa internetu, navodi agencija, podsećajući da je početkom ove godine putovao u Severnu Koreju, izolovanu od ostatka sveta, pokušavajući da promoviše svoje ideje.

“Jasno da nismo uspeli. Međutim, probaćemo ponovo. Nisu nas ponovo zvali”, rekao je Šmit o privatnom putovanju, za koji je Stejt department rekao da nije imalo dobar “tajming”, jer je praktično odmah posle toga Severna Koreja testirala rakete dugog dometa.

Šmit, koji je do 2011. bio izvršni direktor Googlea, rekao je da je aktivnost Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), ukoliko su informacije tačne, "potencijalno nelegalna" i "nečuvena".

Google se u SAD našao među nekoliko IT kompanija uvučenih u kontroverzu oko vladinog nadzora, a u vreme kada je bio izvršni direktor, kompanija je kritikovana zbog dugogodišnjeg presretanja podataka.

Materijali koje je obnarodovao bivši saradnik američkih specijalnih službi Edvard Snouden sugerišu da je NSA koristila podatke Googlea i drugih radi prikupljanja obaveštajnih podataka.

Nastavljaju se eksperimenti na Twitteru, a ovih dana је završena prva runda testiranja opcije za slanje direktnih poruka bez ograničenja, odnosno između korisnika koji se ne "prate"

Najveća ruska internet kompanija Mail.ru ušla je na američko tržište sa servisom elektronske pošte, instant porukama i aplikacijama za igrice za mobilne telefone.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...