"EU šansa za promenu Dejtona"

21.11.2013. 20.04

74 0

Beograd -- Dejtonski sporazum treba menjati, a posebna šansa za to je u približavanju BiH Evropskoj uniji, izjavio član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE), Izetbegović ocenjuje da je nedavna najava predsednika RS Milorada Dodika o raspisivanju referenduma predizborni trik, jer to ne bi dozvolili ni domaći, ni spoljni faktori, uključujući i susednu Srbiju.

Dejtonskim mirovnim sporazumom koji su 21. novembra 1995. parafirali tadašnji predsednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević zvanično je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Kad je reč o odnosima u regionu, Izetbegović kaže da "dolaze smirujući impulsi i iz Zagreba, i iz Beograda".

"Možemo govoriti o jednoj sazreloj ekipi lidera u Srbiji koja na pravi način tumači i artikuliše interese Srba, a pravi način je da se prizna suverenitet BiH, da se stvore još korektniji odnosi sa BiH i sa svim susedima, a ne da se prave problemi", rekao je Izetbegović.

Povodom godišnjice mirovnog sporazuma za BIH, Izetbegović je kazao da je "Dejton zaustavio razaranje, i fizičko, a i te neke multietničke matrice, duha Bosne i Hercegovine".

"Dejton je spasao život pacijentu (BIH), ali taj pacijent ne može da živi ako se ne napravi niz operacija posle toga. Niz operacija je i urađen - napravljeno je 60 drzavnih institucija. Taj proces treba nastaviti. On će u stvari biti efikasno pokrenut kada počnu pregovori s Evropskom unijom. Tu vidim izlaz", rekao je on.

Povodom Dodikove izjave da je Republika Srpska država i da će kad-tad tamo biti održan referendum, Izbetbegović kaže da se "to može uraditi samo nasilno". "Referendum o zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj teritoriji, mogu obaviti samo svi građani BiH. To ne može raditi jedan entitet ili jedan deo BiH", dodao je on.

"Danas nemate spremnosti u regionu da se podrže takve avanture. Svi žele smiraj, pa i Srbija. Mislim da su to samo predizborne floskule koje pomalo panično ponavljaju", smatra Izetbegović.

Beograd -- Bivši šef španske diplomatije Migel Angel Moratinos izjavio je da pristup EU u dijalogu Beograda i Prištine "očigledno nije fer i objektivan".

Sombor -- Nadležni u Somboru odlučili da grad odreše kesu i pomognu nezaposlenim budućim majkama. Pomoć će dobiti 200 nezaposlenih porodilja i 100 trudnica.

Sofija -- Boreći se s masovnim prilivom podnosilaca zahtava za azil, Bugarska se danas založila za zajedničku strategiju prema izbeglicama na nivou EU.

Vašington -- SAD i Avganistan usaglasili su konačan tekst bilateralnog bezbednosnog sporazuma kojim će biti regulisano prisustvo američkih snaga u Avganistanu, izjavio Keri.

Ženeva -- Plenarni sastanak Irana i velikih sila o nuklearnom programu Teherana završio se posle deset minuta u sedištu UN u Ženevi, izjavili diplomatski izvori.

Strazbur -- Trogodišnja Vitoria Cerioli je najmlađa parlamentarka na svetu. Njena mama, italijanska poslanica u Parlamentu EU, dovodi je na posao od njenih mesec i po.

Vašington -- Komisija za praćanje ekonomskih odnosa SAD i Kine ocenila da kineske vlasti koriste sajber špijunažu protiv Amerike, usmerenu na vladu SAD i privatne kompanije.

Pariz -- Francuska policija uhapsila je danas muškarca koji fizički veoma liči na naoružanu osobu osumnjičenu da je nedavno izvršila nekoliko napada u Parizu.

Bukurešt -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je zlatnom medaljom rumunskog univerzitetskog profesora doktora, člana Rumunske akademije Euđena Simiona.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...