EU ne traži privatizacuj medija

22.11.2013. 13.23

48 0

Novi Sad -- Kada je reč o medijima, EU će u procesu integracija od Srbije tražiti ne privatizaciju, već regulisanje finansiranja medija iz javnih sredstava.

Šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni je na Drugoj regionalnoj konferenciji o medijima na jezicima nacionalnih manjina rekao da iz javnih sredstava može biti finansiran jedino medijski sadržaj od javnog interesa, a sve ostalo predstavlja komercijalni sadržaj, koji treba finasirati iz komercijalno pribavljenih sredstava.

"Programi na manjinskim jezicima su po svojoj prirodi od javnog značaja i njihovo finansiranje iz javnih izvora je neophodnost, ali istovremeno ga treba uskladiti s propisima o državnoj pomoći koji su na snazi u EU", kazao je Bjankoni. Naveo je da deo rešenja problema finansija u manjinskim medijima leži i u projektnom finansiranju, što je ekonomski održivije nego pokrivanje tekućih troškova cele radio i TV stanice ili štampe. On je naglasio da će Saveti za nacionalne manjine igrati ključnu ulogu u procesu modernizacije medija namenjenih nacionalnim manjinama, i imati obavezu da osiguraju uredničku i finansijsku nezavisnost kao preduslov za demokratski razvoj društva. Osvrnuvši se na proveru ustavnosti odredaba Zakona o nacionalnim savetima pred Ustavnim sudom i moguće ukidanje pojedinih, naglasio je da postoje i drugi modeli da se manjinama obezbedi pristup medijima i programima i dodao da Saveti treba da razmišljaju u pravcu finansiranja medijskih sadržaja, a ne operativnih troškova medija. Bjankoni je istakao da je finansijska i urednička stabilnost i nezavisnost Radio-televizije Vojvodine (RTV) ključni element u oblasti medija i informisanja na jezicima manjina. "Drugi kanal RTV je u potpunosti posvećen emitovanju programa na jezicima osam manjina, to dostigniće je jedinstveno u Evropi i mora se sačuvati. Mora biti pronadjeno prelazno rešenje za finansiranje RTV, da bi ova kuća nastavila svoju misiju dok se ne nadje dugoročno rešenje za oba javna servisa", kazao je Bjankoni. Dodao je da bi pored Vojvodine, pristup medijima na jezicima nacionalnih manjina trebalo na isti način omogućiti u celoj Srbiji i u tom smislu bi RTS trebalo da preuzme svoju ulogu u emitovanju na manjinskim jezicima prisutnim van Vojvodine. Drugu regionalnu konferenciju posvećenu medijima na jezicima manjina "Sinteza, sinergija i simbioza", organizuje medijska kuća "Madjar so" i medijska agencija "Heror media pont".

Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja da podržava medije na jezicima nacionalnih manjina sufinasiranjem njihovih projekata, ohrabrujući ih tako u procesu transformacije i prilagodjavanja tržištu, izjavila je državni sekretar u tom ministarstvu Gordana Predić.

"Mediji u Srbiji prolaze kroz višestruku krizu, finansijsku, etičku profesionalnu" i zato se intenzivno pripremaju odgovarajući zakonski propisi koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju medijske slike u našoj zemlji, rekla je ona na drugoj regionalnoj konferenciji posvećenoj medijima na manjinskim jezicima. "Država se trudi da pre svega stvori odgovarajući regulatorni okvir u kojem će manjinski mediji moći nesmetano da funkcionišu i da obavljaju svoju važnu društvenu funkciju”, istakla je Predićeva na skupu u organizaciji dnevnog lista "Madjar so". Očekuje se, dodala je ona, da će u procesu transformacije i prilagodjavanja medija uslovima tržišta, manjinska javna glasila "uz odgovarajuću regulatornu zaštitu", moći da se posevete podizanju kvaliteta svojih sadržaja i da prate tehnička i druga dostignuća u toj oblasti. I potpredsednik vojvodjanske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je veliki značaj ne samo opstanka nego razvoja i unapredjivanja medija na manjinskim jezicima, posebno u mnogonacionalnoj Vojvodini. On je upozorio na to da, prilikom donošenja odgovarajućih zakonskih propisa u medijskoj sveri, mora se voditi računa o tome da bude obezbedjeno da prava nacionalnih zajednica u toj oblasti nikako ne budu umanjena, posebno u postupcima privatizovanja lokalnih medija na manjinskim jezicima.

Vukovar, Zagreb -- Hrvatsko Ministarstvo pravde obustavilo primenu nedavno izmenjenog statuta Vukovara, po kome je taj grad, zbog ćirilice, proglašen mestom od posebnog pijeteta.

Kijev -- Više od hiljadu Ukrajinaca provelo je noć na trgu u Kijevu, protestujući zbog odluke vlasti da odustanu od potpisivanja sporazuma o jačanju veza sa Briselom.

Beograd -- MUP po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal vodi finansijsku istragu protiv Mlađana Dinkića i njegovih bliskih saradnika, potvrđeno je za B92 u MUP-u.

Manila -- Na Filipinima se broj poginulih u jednom od najjačih tajfuna povećao na više od 5.200, objavili su filipinski zvaničnici i sada taj broj iznosi 5.209.

Prokuplje -- Predajnik na Hisaru iznad Prokuplja, na kome su repetitori policije, vojske i mobilnih operatera isključen je sa električne mreže zbog duga od 837. 000 dinara.

Stara Pazova -- Predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću je u Staroj Pazovi, uručeno priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" za doprinos stvaranju pozitivnog imidža Srbije.

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv 3 bivša vojnika Vojske Jugoslavije iz Peći zbog sumnje da su počinili ratni zločin u selu Ljubenić.

Beograd -- Nezavisno udruženje novinara pozvalo je vlast povodom Međunаrodnog dаna protiv nekаžnjivosti zločinа nad novinаrimа da istraži zločine nad novinarima u Srbiji.

Sankt Peterburg -- Kapetan broda organizacije Grinpis i šest članova posade, uhapšenih u grupi od 30 aktivista zbog protesta u Arktiku, pušteni su na slobodu uz kauciju.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...