Fokskon ulaže milione u SAD

22.11.2013. 12.40

56 0

Vašington -- Tajvanska kompanija specijalizovana za proizvodnju delova za većinu modela ajfona i ajpeda Fokskon uložiće 40 miliona dolara u SAD.

U saopštenju kompanije objavljenom na svečanoj ceremoniji u Vašingtonu navodi se da Fokson planira da investira 30 miliona dolara u fabriku u Pansilvaniji u kojoj će se proizvoditi delovi precizne mehanike, kablovi za elekrična vozila kao i drugi delovi visoke tehnologije, preneo je AFP.

Ova investicija će omogućiti zapošljavanje 500 radnika.

Deset miliona dolara biće uloženo u odsek za robotiku na Univezitetu Karnedži-Melon u Pensilvaniji.

Fokskon proizvodi delove za Epl, Soni i Nokiju i zapošljava 1,2 miliona radnika u Kini.

Tajvanska kompanija je na meti javnosti posle talasa ubistava u kineskim fabrikama 2010, koja su se prema rečima sindikalnih vodja dogodila zbog teških uslova za rad.

London -- Dok se u Srbiji raspravlja o tome da li EPS nezakonito obračunava kamate na računima za struju, Britanci optužuju energetske kompanije za pljačku kroz račune.

Kijev -- Odluka Ukrajine da ne potpiše sporazum o jačanju veza sa EU je taktička, a doneta je isključivo iz ekonomskih razloga, kaže premijer Ukrajine Mikola Azarov.

Brisel, Peking, London -- Kineski premijer Li Kećijang kaže da Peking želi da učvrsti ekonomske veze sa EU i plan je da trgovinska razmena do 2020. bude "teška" bilion dolara.

Berlin -- Nemački izvoz je u trećem tromesečju porastao 0,1 odsto, dok je uvoz porastao bržim tempom i tako ugrozio celokupan rast privrede, pokazuju podaci Destatisa.

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kijeva da unapredi ekonomsku saradnju Ukrajine sa Zajednicom nezavisnih država, uključujući Rusiju.

Beograd -- Više od polovine direktora velikih kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi veruje u ubrzanje procesa poboljšanja ekonomske situacije, pokazuju istraživanja.

Kijev -- Ukrajinska vlada je naložila obustavu priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, objavljeno je na sajtu vlade u Kijevu.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...