Fotografije dobitnika nagrade VIP poziva Antonijevića

13.03.2015. 20.42

12 0

BEOGRAD - Istaknutom baletskom umetniku i dugogodišnjem prvaku Kanadskog nacionalnog baleta Aleksandru Antonijeviću večeras je u Galeriji Progres uručena peta nagrada "Vip poziva" Beogradskog festivala igre i kompanije Vip mobile.

Antonijević je rekao da je nagrada za njega veliko iznenađenje, jer nije bio toliko poznat u Srbiji, a sticajem raznih okolnosti nije imao priliku da igra u Srbiji.

"Nagrada Vip poziva pričinjava mi veliko zadovoljstvo, Beogradski festival igre i Aja Jung su me iznenadili nagradom koja se dodeljuje istaknutim umetnicima koji su proveli dugo vremena na zapadu i postigli veliku karijeru", izjavio je Antonijević Tanjugu.

Sa igračkom karijerom, nakon 25 godina igranja, završio je prošle godine u junu i na žalost publici, 12.BFI nije mogao da se predstavi kao igrač u baletskoj predstavi. Zato je odlučio da se predstavi umetničkom fotografijom kojom se bavi već pet godina.

Umetnik rođen u Požarevcu, koji je učio u Baletskoj školi u Novom Sadu. a karijeru ostvario kao prvak Nacionalnog baleta Kanade, kaže da je samo jednom imao zadovoljstvo da igra u Beogradu i Novom Sadu 2001. godine.

O baletskoj sceni u Srbiji ne zna mnogo, kaže da sada sve više čita o BFI koji je Aja Jung kreirala i dodaje da je zadivljen time što je postigla za kratko vreme, jer 12 godina nije dugo.

Zadivljen je i time što Aja Jung poziva kompanije i koreografe svetskog ranga.

Dobitnik Vip poziva predstavio se neuobičajeno za nagradu koja se dodeljuje istaknutim srpskim plesnim stvaraocima sa zapaženom karijerom u inostranstvu, izložbom fotografija umetničke igre.

Antonijević se poslednjih godina, profesionalno i uspešno bavi umetničkom fotografijom, njegovi radovi posvećeni igračima, lepoti ljudskog tela i magiji teatra izlagani su u prestižnim galerijama širom sveta.

Posvetio se baletu iz ugla fotografa, negujući strast prema igri kroz intiman proces stvaranja plesnih fotografija. Ima veliku podršku kompanije u kojoj je igrao 23 godine i ozbiljne galerije Berenson Fine Art iz Toronta koja ga reprezentuje.

Izložba umetničkih fotografija laureata pete nagrade Vip poziva otvorena je u susret 12. Beogradskom festivalu igre koji će se održati od 23. marta do 9. aprila, pod pokroviteljstvom ministarstva kulture, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, ambasadama i kulturnim centrima, uz podrsku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, gradova Beograd, Novi Sad, Pančevo i Vršac.

U Galeriji Progres izložba će biti otvorena do 21. marta, a u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu od otvaranja 12. BFI, 23.marta, do 31. marta.

Извор: tanjug.rs

У категорију паге

Loading...