GREŠKA PILOTA: Džambo džet sleteo na mali aerodrom, a sad ne može da poleti!

22.11.2013. 10.01

67 0

Džinovskoj letelici, kada je potpuno opterećena, potrebno je 2.800 metara da bi uzleteo, a dužina piste na aerodromu „Džabara“ je tek 1.860 metara

VAŠINGTON - Piloti teretnog aviona „boing-747 drimlifter“, koji je iz Njujorka leteo za bazu „Mekonel“ u Kanzasu, greškom su sleteli na mali aerodrom „Džabara“, nekoliko kilometara dalje.

Sada je, međutim, ogromni avion zarobljen na malom aerodromu pošto nema dovoljno piste da može da uzleti.

Džinovskoj letelici, kada je potpuno opterećena, potrebno je 2.800 metara da bi uzleteo, a dužina piste na aerodromu „Džabara“ je tek 1.860 metara.

Još nije poznat razlog sletanja „drimliftera“ na mali aerodrom, ali se čini da je u pitanju greška pilota.

Elizabet Kori iz Federalnog vazduhoplovstva, vladine agencije izjavila je da je kargo Boing 747 sleteo na aerodrom pukovnik Džejms Džabara u sredu oko 23.20 časova, kao i da je letelica bila namenjena u vazduhoplovnu bazu Mekonel koja se od aerodrome Džabara nalazi nekoliko kilometara severnije.

Američki mediji navode da postoje audio zapisi na kojima se vidi da piloti nisu shvatili sve dok nisu izašli iz aviona da su ustvari na aerodromu u Džabari.

Zaposleni na aerodromu veruju da kratka pista neće biti problem za poletanje kada se ukloni teret iz letelice.Inače kompanija Boing poslala je specijačlno vozilo koja je okrenula letelicu i pripremila sve kako bi se pokušalo poletanje.

„Drimlifter“ je napravljen da može da prevozi ogromne terete, a zapreminski, kako tvrde iz „Boinga“, ima najveće avionsko skladište.

Извор: kurir-info.rs

У категорију паге

Loading...