Guan Nan traži Vršačke vinograde i preti tužbama

22.11.2013. 11.48

36 0

Guan Nan traži Vršačke vinograde i preti tužbama

Predsednik Guan Nan grupacije Sai Šao Sjong je na konferenciji za novinare u Beogradu naglasio da je u tenderskom postupku sve rađeno po zakonu od početka do kraja, i da još nisu dobili objašnjenje zbog čega ne mogu da kupe Vršačke vinograde.

On je rekao da će se "žaliti premijeru Kine", koji će se, kako je rekao, 25. novembra u Bukureštu na Ekonomskom samitu sastati sa premijerima 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, među kojima će biti i premijer Srbije.

- S nestrpljenjem očekujem taj skup i ne znam kako će premijer Srbije Ivica Dačić uspeti da objasni takvu investicionu klimu u Srbiji . naglasio je Sjong dodajući da samo traži zadovoljenje "pravde i zakona".

Pravni zastupnici kineske firme u Srbiji su rekli da se ne mogu naknadno menjati uslovi traženi tenderom, kao i da je prodajni paket obuhvatio zemljište - 620 hektara, šume, građevinske objekte i zalihe od 10 miliona litara vina, ali da nije predviđena kupovina robne marke.

Licitacija "Vršačkih vinograda" obavljena je krajem jula, a kineski konzorcijum "Guan Nan" je za firmu ponudio 5,29 miliona evra - u trećem krugu licitacije, što je prihvaćeno. Firma je prodata za 30 odsto prvobitno procenjene tržišne vrednosti, ali ugovor nije potpisan.

Vršačka firma ima 247 zaposlenih, raspolaže sa oko 1.200 hektara zasada vinograda u rodu, ima 614 hektara sopstvene zemlje, i dvostruko više državne, u dugogodišnjem zakupu. Prerađivačko-smeštajni kapaciteti (podrumi) iznose 34,2 miliona litara.

Sjong je rekao da ugovor, ipak, nije potpisan uprkos tome što je odmah uplaćen depozit od 1,76 miliona evra, koji i dalje stoji na računu Narodne banke Srbije, a odmah je prebačeno i iz ponude prihvaćenih 5,29 miliona evra.

- Strategija firme je da uloži novac u Evropi, a izabrali smo Srbiju zbog dobrog mišljenja o vašoj zemlji i tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Kine, ali i zato što sam voleo da gledam srpske filmove 'Most' i 'Valter brani Sarajevo - naveo je Sjong.

On je kazao da je ta firma želela da ulaže u Vršačke vinograde kako bi postala najveća vinarija na Balkanu, kao i da je plan bio da se uposle isključivo postojeći domaći radnici, kojima bi povećali plate.

Prema rečima Sjonga, propao je sastanak sa ministrom privrede koji je bio zakazan 22. oktobra, kada je njega i predstavnika ambasade Kine u vladi primila "neka službenica".

- Poklonio sam joj se i dao svoju vizit kartu, a ona me omalovažila i izbacila napolje - naveo je Sjong, konstatujući da srpska vlada tako šalje ružnu poruku stranim investitorima.

On je rekao da i dalje smatra da je Srbija pravna država, ali i da pojedina ministarstva ne poštuju zakon.

Na konstataciju novinara da imovina Vršačkih vinograda mnogo više vredi, kao i pitanje zašto su odustale ostale zainteresovane firme, Sjong je odgovorio da cena litra vina u Srbiji i EU iznosi oko pola evra tako, pa sa kapacitetima Vršačkih vinograda i potrebnim ulaganjima to nije isplativo, ali da Guan Nan ima veliko tržište od 1,4 milijarde stanovnika Kine.

- Verujem da će se srpska vlada urazumiti i napraviti dobar izbor - zaključio je Sjong napomenuvši da "iza njega stoji jaka Kina".

Advokat Srećko Kopilović je kazao da ima saznanja da je Ministarstvo privrede naložilo Agenciji za privatizaciju da poništi javnu prodaju dela imovine Vršačkih vinograda, i da, ako je to tačo, podneli bi žalbu i tužbu pred domaćim nadležnim sudom.

Prema njegovom mišljenju, prodaju Vršačkih vinograda Kinezima stopiraju oni koji su za tu vinariju bili zainteresovani. Premijer Ivica Dačić izjavio je u avgustu da je naložio Radnoj grupi Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije da proveri prodaju imovine Vršačkih vinograda.

Dačić je Tanjugu rekao da je MUP-u prosledio izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o "Vršačkim vinogradima", u kojem se iznose ozbiljne primedbe "koje zahtevaju hitnu proveru".

Reč je o Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, kojim se ukazuje na postupanje Agencije za privatizaciju, a kojim je oštećena država i to preduzeće, dodao je Dačić.

- U izveštaju se kaže da ponašanje Agencije za privatizaciju u ovom predmetu jasno upućuje na neblagovremenu kontrolu ugovora, neblagovremeno preduzimanje zakonom određenih radnji u slučaju neizvršenja ugovornih obaveza od strane kupca, odugovlačenje raskida ugovora, što sve ide na štetu subjekta privatizacije i upućuje na sumnju u mogućnost postojanja sistemske kroupcije - precizirao je Dačić.

Prethodna privatizacija "Vršačkih vinograda" iz 2006. godine raskinuta je tri godine kasnije.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...