Insajder na otvaranju Južnog toka

24.11.2013. 20.31

26 0

Insajder na otvaranju Južnog toka

Južnim tokom i svim posledicama energetskog sporazuma između Srbije i Rusije ekipa Insajdera B92 se bavila u nedavno završenom serijalu „Eneregtski (ne)sporazum“, koji je ukazao na sve probleme u realizaciji ovog posla i otvorio brojna pitanja.

Prve cevi su zavarene, ugovori su potpisani i date su izjave, ali brojna pitanja i dalje ostaju bez odgovora.

Najviši predstavnici dve države i Gazproma i danas su bili potpuno odvojeni od novinara i nije im bilo moguće postaviti nijedno pitanje, a u pres centar su došli samo Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin, dva direktora srpskog preduzeća za izgradnju Južnog toka.

B92: Zašto ste vi određeni da danas određeni da govorite, pošto bi možda imali neko pitanje i za one koji donose odluke u ovom projektu?

Aleksandar Siromjatin, direktor South Stream d.o.o: Pred vama se nalaze dva direktora zajedničke kompanije koji zapravo donose odluke i želimo da kažemo da nam je drago što poštovana emisija Insajder prati i čita sve ovo čime se mi bavimo.

Južni tok je veoma važan projekat za Srbiju koja time dobija novi pravac snabdevanja gasom, što je mnogo bolji položaj od današnjeg u kom potpuno zavisi od tranzita gasa kroz Ukrajinu i Mađarsku.

Međutim, kao što je prikazano u serijalu Insajdera "Energetski (ne)sporazum", Srbija je najskuplje platila učešće u ovom projektu. Da bi bila na trasi Južnog toka, ruskom Gazpromu je za 400 miliona evra prodata Naftna industrija Srbije, uz obavezu investiranja dodatnih 500 miliona evra, s pravima na korišćenje domaćih rezervi nafte i gasa vrednih sedam milijardi evra. Jedino domaće skladište gasa predato je na upravljanje ruskoj strani. I na kraju, Srbija je, jedina od svih zemalja na glavnoj trasi gasovoda, pristala da bude manjinski partner u ovom poslu i jedina je pristala da se ovim projektom upravlja iz of-šor zone. Sve ostale zemlje su ravnopravni partneri ruskom Gazpromu i u svim zemljama su firme za izgradnju Južnog toka osnovane na njihovim teritorijama.

Srbija je do sada već izdvojila 105 miliona evra, iako prema istraživanju Insajdera Vlada nema mogućnost potpune kontrole kako se novac troši jer se projekat vodi iz of šor zone.

Umesto odgovora na brojna pitanja u javnosti je plasirana teza kako Insajder ruši Južni tok, uz upozorenje kako su ruski partneri nezadovoljni jer srpski novinari postavljaju pitanja.

Istovremeno, mesecima unazad, pa ni danas, novinarima Insajdera nije data mogućnost da od najodgovornijih predstavnika poslednje tri vlade dobiju odgovore na ključna pitanja.

Brankica Stanković, reagujući na izjavu Milana Bačevića da je ruska strana "sasvim suvislo" imala primedbe na serijal Insajdera "Energetski (ne)sporazum" upitala je "da li je Bačević srpski ili ruski ministar", na šta je Bačević odgovorio da mu se "ne sviđa Insajder".

Ministar rudarstva Milan Bačević potvrdio je za list NIN da je prilikom nedavnog susreta delegacija Rusije i Srbije u Moskvi, predvođenih predsednicima Tomislavom Nikolićem i Vladimirom Putinom, bilo reči o serijalu Insajder o posledicama Energetskog sporazuma između dve zemlje. Prema rečima Bačevića, ruska strana je ocenila da Insajder B92 direktno ruši gasovod Južni tok.

Posle višemesečnog odbijanja da odgovori na brojna pitanja, koja su u javnosti pokretala pojedina ministarstva i nadležne institucije, kao i na pitanja pokrenuta u serijalu Insajder Energetski nesporazum, direktor Srbijagasa održao je konferenciju za novinare. Na konferenciji je, između ostalog, izneo optužbe da Insajder praktično radi protiv interesa države Srbije, ali još nije spreman da odgovori na pitanja naših novinara.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...