Isplovio 100000. „fića“

20.11.2013. 17.30

55 0

Isplovio 100000. „fića“

B. BOLJANOVIĆ | 20. novembar 2013. 15:08 > 18:00 | Komentara: 0

BAR - Preko gatova luke Bar iz kragujevačkog „Fijata“ izvezen je jubilarni 100000. automobil za svetsko tržište, a ovaj posao učestvuje u četvrtini prihoda najveće crnogorske luke. Luka Bar počela je pretovar vozila 30. avgusta 2012. godine i prema važećem ugovoru to će raditi do 31. decembra 2015. godine.

Predsednik Odbora direktora Luke Bar Predrag Ivanović kazao je u sredu na pres konferenciji da u luci očekuju produžetak ugovora s obzirom da su postigli svetske norme pretovara - 150 automobila za sat - a italijanski partneri su veoma zadovoljni kvalitetom servisa. Posao se realizuje u oštroj konkurenciji luka Kopar i Solun.

- U utorak je pretovaren 100000. „Fijatov“ automobil iz Kragujevca, na terminal ro-ro u Luci Bar. Ovim poslom Luka Bar je nakon 30 godina ekonomski valorizovala ovaj terminal. U pripremi posla Luka Bar je investirala 650.000 evra - kazao je Ivanović.

On je dodao da je otvoreno pedesetak novih radnih mesta, a zaposleni su prošli obuku u najvećim svetskih lukama kao što je Antverpen.

- Terminal ro-ro u današnjim uslovima recesije generiše oko 25 posto prihoda Luke Bar - rekao je Ivanović.

Posao je realizovan kroz strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom „Logo kar“, crnogorskim „Montekargom“ i Železnicama Srbije. Na taj način je postignuto integrisanje logističkog pravca koji je dokazao svoje konkurentske prednosti - rekao je Ivanović.

On je istakao da će ubuduće intenzivno promovisati slobodne carinske zone, značajan resurs Luke Bar, preduzeća koje je važno za nacionalnu, ali i ekonomiju u regionu.

Izvršni direktor Luke Bar Slobo Pajović kazao je da je ovo preduzeće zabeležilo pozitivan poslovni rezultat, na dan 30. septembra, od 399.000 evra na što je dobrim delom uticao pretovar automobila.

- U strukturi tereta ro-ro tereti nose 25 odsto, pretovar rasutih 45 odsto, a tečnih tereti 30 procenata ukupnog pretovara u Luci Bar. Uspeli smo i da smanjimo troškove za 12,5 odsto - rekao je Pajović.

On očekuje da će u narednom periodu i neka druga vozila da prolaze preko gatova Luke Bar. U pitanju je, kaže Pajović, uvoz vozila.

- Važno je da preko posla pretovara „Fijatovih“ vozila, Luka Bar uđe u mrežu luka poznatog italijanskog brodara „Grimaldija“, svetski poznate pomorske kompanije. Danas imamo direktne brodske linije koje organizuje „Grimaldi“, a to je najbolja osnova da se prema toj liniji usmere i drugi robni tokovi sa ovog prostora - objasnio je Ivanović.

Direktor „Lučkih usluga“ Mladen Lučić, ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva čestitao je na uspehu.

- Možemo očekivati da ovaj posao ide uzlaznom putanjom, da će on pozitivno uticati na celokupnu crnogorsku privredu i finansijske pokazatelje - kazao je Lučić.

On je istakao da očekuje skoru revitalizaciju pomorske privrede, posebno u Baru, koji je stožer ove privredne grane.

Извор: novosti.rs

У категорију паге

Loading...