Jugoslovenka, i još živi u Titovoj ulici

14.03.2015. 05.54

7 0

Ana Radonjić iz Niša ostala je zgranuta kad joj je uručen izvod iz matične knjige rođenih: U njemu piše da stanuje u Ulici maršala Tita i da joj je državljanstvo jugoslovensko.

- Ne mogu da shvatim u kakvoj to državi i gradu živimo. Morala sam da zamenim staru ličnu kartu i bio mi je potreban izvod. Tek kad sam došla kući videla sam kakvi su podaci. Pa u staroj ličnoj karti, koju sam dobila još 2004. godine, adresa je Obrenovićeva, a sad stoji Ulica maršla Tita. Malo je čudno sve to, dobro je da su mi pogodili ime i prezime i datum rođenja - ogorčeno priča Radonjićeva.

Niški matičari kažu da je problem nastao kad su pre 15 godina počeli da izdaju uverenja iz matične knjige rođenih preko računarskog programa.

- Dok smo ručno pisali izvode, unosili smo samo grad, a ne i adresu u trenutku rođenja. U operativni sistem su uneti podaci u momentu rođenja neke osobe, tako da stoje netačne adrese kad izdamo izvod. Znamo da mnogi ne stanuju više tamo gde su rođeni, kao i da su ulice menjale nazive. Upozoravali smo da se u sistem ne unose podaci za mesto stanovanja. Nisu to uvažili. Eto sad, skoro svakodnevno dođe neki sugrađanin da nam se žali da ne stanuje na toj adresi - objašnjavu matičari.

Oni navode da će u ličnoj karti da bude napisana ispravna adresa jer policija raspolaže s tačnim podacima o mestu prebivališta.

- U izvodu ne stoji da ta osoba po rođenju ima neko državljanstvo, ali je za majku i oca moralo da bude jugoslovensko. U momentu rođenja je bila Jugoslavija, i oni su imali jugoslovensko državljanstvo. U ličnoj karti će joj pisati srpsko državljanstvo jer se vadi posebno državljanstvo. I to zbunjuje građane. Šta da radimo kad se u proteklih 20 godina nekoliko puta menjao naziv naše države - napominju matičari.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...