Kaluđerović: Premijer da odgovara krivično zbog sumnje da je prao novac

23.11.2013. 18.52

31 0

Poslanik SNP-a ukazuje na sve kontroverze koje prate kredit, koji je Đukanovićeva firma uzela od Hipo alpe adria banke 2008.

Premijer Milo Đukanović treba da odgovara ne samo politički, već i krivično zbog kredita od 5.000.000 eura koji njegova firma “Global Montenegro” i dalje duguje Hipo alpe adria banci, jer postoji sumnja da se radi o pranju novca, kazao je poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović.

On je pozvao državno tužilaštvo da hitno ispita ovu sumnjivu transakciju, za koju je Đukanović prije dva dana u Skupštini tvrdio da je legalna.

Kaluđerović je “Vijestima” dostavio na uvid dokumenta koja ukazuju da firma “Global Montenegro”, čiji je Đukanović suosnivač, nije vratila kredit Hipo banci, iako je rok za to istekao još 28.02.2011.godine.

Iako u ugovoru piše da banka može da proda imovinu koja je bila garant kredita, a u pitanju je 20.000 kvadrata u Potkošljunu u Budvi, ona to nije učinila, pokazuju podaci Uprave za nekretnine.

Prva banka je firmi “Global Montenegro”, čiji je vlasnik tada bio Đukanovićev kum Vuk Rajković, 26. februara 2007. godine odobrila kredit od 3,1 milion eura za kupovinu zemljišta u Budvi na kojem je firma planirala gradnju ekskluzivnog stambenog naselja.

Kako je ranije objavio OCCRP, pozivajući se na dokumenta MANS-a, vidi se da je neposredno prije odobravanja kredita, 20. februara 2007, firma “Global Montenegro” potpisala ugovor o kupovini 20.229 kvadratnih metara zemljišta. Već 27. februara, dan nakon što je kredit odobren, stari vlasnik je dao pisanu izjavu da mu je isplaćeno nešto preko tri miliona eura.

Kada su novinari kasnije pitali Đukanovića za ovu transakciju, on je rekao da je zemljište kupljeno kreditom Hipo alpe banke, koji je, kako pokazuju dokumenta, podignut tek 13.02.2008. godine i koji je skoro dva miliona bio veći.

OCCRP je iznio pretpostavku da je „Global Montenegro“ tim kreditom pokrio onaj kod Prve banke, podignut godinu ranije.

Za poslanika SNP-a sve je ovo vrlo sumnjivo, pogotovu što je u pitanju visoki javni funkcioner koji bi, kako kaže, trebalo da bude u uzor u privatnom, ali i javnom, te poslovnom ponašanju.

“Umjesto da poslanicima u Skupštini odgovori kako je podigao kredit od pet miliona i kako je tri dana prije isteka roka za njegovo vraćanje aneksom ugovora produžio rok, te zašto kredit nije vraćen, ili ako je vraćen od kog novca je to urađeno s obzirom da zemljište koje je dato u zalog nije valorizovano, Đukanović ih je vrijeđao i nazvao banditima”, kaže Kaluđerović za “Vijesti”.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić je u parlamentu podsjetio da je premijer uzeo četiri kredita za privatni biznis, od kojih je prvi dobijen od filijale grčke Pireus banke u Londonu.

Kaluđerović podsjeća da je predsjednik Njemačke prošle godine podnio ostavku jer je utvrđeno da je pod povoljnijim uslovima od građana podigao 500.000 euraĐukanović je 2007. godine, kada je imao privremenu pauzu od državnog posla, kroz dokapitalizaciju Prve banke kupio sedam odsto akcija za milion i po eura, od kredita koji je dobio od Pireus banke.

Uprava za sprečavanje pranja novca je kasnije saopštila da se Đukanovićeva "Capital invest“ za kupovinu akcija Prve zadužila kod jedne banke iz Londona i da se iz ugovora vidi da se vraćanja kredita garantuje kupljenim akcijama.

Kasnije je isto to ponavljao Đukanović. Međutim, na osnovu podataka iz registra zaloga “Capital invest” je tek 11. oktobra, ili dva mjeseca nakon kupovine akcija, registrovao zalog. “Capital invest” je, prema istim podacima, založio 8.000 akcija Prve banke, a ne 11.657 koliko je kupio na berzi.

Đukanović je prema zvaničnim podacima dobio kredit u julu, akcije kupio u avgustu, a zalog registrovao u oktobru.

Ovaj "specijalni" kreditni aranžman premijer je obrazložio time da je tokom državničkih poslova ostvario brojna poznanstva i da njemu ne predstavlja problem da dobije kredit iz respektabilnih inostranih banaka.

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić, čije je u Skupštini pominjanje sumnjivih Đukanovićevih kredita prethodilo njegovoj salvi uvreda na račun Dritana Abazovića, kaže da je jedan od motiva za to bio i nagovještaj iz vladajućih krugova da se priprema zakon kojim bi Vlada opraštala obaveze prema državi firmama, da bi one uredno otplaćivale kamate bankama.

“To je tzv. podgorički model. Postoji londonski model po kojem je država pomagala bankama, uz uslov da oni urade reprogam kreditnih dugova firmi prema njima, a sve da bi se sačuvala likvidnost. Za razliku od Velike Britanije gdje postoji uređen sistem, nešto slično bi se u Crnoj Gori pretvorilo u svoju suprotnost i išlo bi se ka tome da se spašavaju probrane firme, poput Đukanovićevih”, rekao je Bojanić “Vijestima”.

Kaluđerović podsjeća da je na kredit od pet miliona bankarska kamata makar milion-dva.

"Ako je vratio sav taj novac zašto hipoteka nije obrisana, a sve ukazuje da nije vratio kredit. Kako mu to može biti, da li neko od građana može i dan da zakasni za kredit od hiljadu eura? Sve upućuje na visok stepen sumnje da nije u pitanju kredit već pranje novca, što ima elemente za krivični progon, a da ne govorimo o političkoj odgovornosti i padu Vlade”, smatra poslanik SNP.

Ugovor o hipoteci, koji je još aktivan, potpisali su u ime Hipo banke 13. februara 2008. direktor Tarik Telaćević, a u ime “Global Montenegra” Marija Stanišić, direktorica Đukanovićeve firme.

U pitanju je rivolving kredit, čiji je rok vraćanja bio 28. februar 2009. godine. Međutim, tri dana prije njegovog isteka 25.02.2009, aneksom ugovora je datum otplate pomjeren za još godinu, odnosno 28.02.2011.

Aneks ugovora potpisan je u vrijeme kada je Đukanović u Centralni privredni registar Poreske uprave već bio upisan kao jedan od osnivača, što je i na osnovu važećih podataka.

U njegovom imovinskom kartonu piše da je u firmi prenio prava na drugu osobu.

Извор: vijesti.me

У категорију паге

Loading...