Kredit iz UAE zaposliće 8.000 ljudi

21.11.2013. 06.45

25 0

Sav novac od kredita iz Emirata uložen u 13 sistema za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi biće vraćen već od prihoda u četvrtoj godini projekta! Biće otvoreno osam hiljada novih radnih mesta, a profit može da naraste i do četiri puta.

Prema saznanjima "Večernjih novosti", prva tranša od 100 miliona evra iz razvojnog fonda Abu Dabija biće uložena u 13 sistema na površini od 24.000 hektara u slivovima Dunava, Save, Tise i Begeja.

Reč je o lokacijama koje su predložili stručnjaci Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi“, Republička direkcija za vode Ministarstva poljoprivrede i javna preduzeća "Srbijavode“, "Vode Vojvodine“ i "Beogradvode“.

U prvoj fazi navodnjavanja najveće površine nalaze se u Pančevačkom ritu (3.000 hektara) i Mačvi (sa 7.959 hektara).

Najviše lokacija, čak šest, nalazi se u Banatu i to su podsistemi: "Kikinda“, "Nova Crnja - Žitište“, "Jankov most“, "Itebej 1“, "Međa“ i "Pesir“.

Pet lokacija nalazi se u Bačkoj: podsistemi "Tisa - Palić“, "Kula - Mali Iđoš", "Čuruško-žabaljski rit“, "Jegrička“ i "Rečej“.

Ove lokacije su odabrane zbog bogatstva voda i brojnosti stanovništva, ali i činjenice da već postoji veliki broj kanala i crpnih stanica, kao i da su rešeni imovinsko-pravni odnosi.

Radiće se u fazama. Na taj način će se brže ostvariti zarada od uloženog novca, a ujedno će se steći dragocena iskustva vezana za razvoj, korišćenje i upravljanje.

Prema proceni profitabilnosti u prvoj fazi najveće investicije biće za navodnjavanje ratarskih kultura i novim sistemom biće pokriveno 24.000 hektara, za šta će biti uloženo 58 miliona evra.

Investicija po hektaru iznosiće 2.900 evra, a korist će biti višestruka. Naime, zemljište će se koristiti za dvostruku žetvu, dosadašnja količina krmnog bilja dobijaće se na upola manjem prostoru, a ostalo će se koristiti za profitabilnije, industrijske biljke. Profit može da naraste i četiri puta.

Uloženi kapital, procenjuje se, biće vraćen u roku od četiri godine. Naime, ratarski usevi će vratiti uloženi novac za 5,5 godina, a voćnjaci i povrtnjaci već za manje od tri godine.

Pored toga, otvoriće se i 8.000 novih radnih mesta za navodnjavanje 24.000 hektara, dok će sezonski posao naći još 310.000 ljudi na poslovima uklanjanja korova, žetve, orezivanja, sortiranja i drugo.

Otvaraju se i mogućnosti potpune promene gajenja voća i vinograda poput gusto sađene plantaže sa preciznom kontrolom.

Najveću korist od zalivanja imaće uzgajivači malina, jer profit po hektaru bez navodnjavanja iznosi 1.900, a sa navodnjavanjem 4.200 evra. Slede jagode, kruške, jabuke, višnje, šljive, vinova loza, krompir, kukuruz, šećerna repa i, na kraju, pšenica i soja.

Zbog toga će investicije voćnjaci i povrtnjaci vratiti za tri-četiri godine, a velike farme za ratarske useve kroz pet-šest godina.

Da li će kineski trgovci opet otvoriti radnje na koje su stavili katance posle najave Poreske uprave da će kontrolisati i njihovo poslovanje, još je neizvesno.

Aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad uputila je saopštenje medijima u kojem pojašnjava da se ime te kompanije piše kao Etihad, a ne Itihad.

Potpisan ugovor o izgradnji nove termoelektrane u Kostolcu snage 350 megavata i proširenju kapaciteta kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Prema rang listi časopisa "Biznis i finansije" na prvom mestu po konsolidovanoj dobiti nalazi se Naftna industrija Srbije (NIS) sa 45,5 milijardi dinara.

Predsednik Izvršnog odbora KBM banke Alojz Kovše kaže da će za nekoliko dana Vladi Srbije biti isplaćeno 5,6 miliona evra za 12,89 odsto vlasništva u toj banci.

Srbija je uspela da dobije jednu milijardu dolara kredita od ukupno 3 po najpovoljnijim uslovima koje je Kina namenila za 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je američki biznismen i investitor Donald Tramp zainteresovan za izgradnju ekskluzivnog hotela u Beogradu.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije isplatilo je danas registrovanim poljoprivrednim proizvodjačima poslednju tranšu namenjenu podsticajima za biljnu proizvodnju.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...