Medena dijeta: Kašika meda na dan za vitak stas

05.12.2013. 09.51

32 0

Iako je med oduvek važio za zdravu hranu, mnogi nutricionisti ga u poslednje vreme svrstavaju, kao i beli šećer, u grupu namirnica koje treba izbegavati kada ste na dijeti. Škotski nutricionista Majk Mekines ima znatno drugačije mišljenje, te je, uprkos sumnjivoj reputaciji koju je med stekao poslednjih godina, osmslislio dijetu koja se bazira upravo na ovoj namirnici.

Ova dijeta ne zahteva velika odricanja, brojanje kalorija niti skupe dodatke ishrani. Sve što vam je potrebo je kašika meda pred spavanje, a gospodin Mekines garantuje da ćete izgubiti do 1,5 kg nedeljno.

Tvorac ove dijete je nizom eksperimenata i dugotrajnim istraživanjima, došao do zaključaka koji se kose sa svime što su nam do sada pričali o medu. Naime, med, za razliku od šećera, ne izaziva veliki skok insulina. Ako nema skoka, znači da nema ni naglog pada. A upravo je taj pad insluina ono što izaziva napade gladi i nekontrolisanu želju za slatkišima.

Fenomen koji se naziva „gladnim mozgom“ odgovoran je za neuspeh mnogih dijeta, a moguće ga je sprečiti samo jednom kašikom meda.

„Med nastaje od biljnog nektara, a način na koji pčele prerađuju šećer koji pokupe, delimično ga vareći, u potpunosti menja sastav šećera, što utiče na način na koji naše telo metaboliše krajnji prozvod ovog procesa – med“, objašnjava Mekines zašto ovaj prirodni slatkiš ima drugačiji uticaj na naš mozak od obične fruktoze.

Kako biste potpuno prirodno i postepeno izgubili neželjene kilograme, potrebno je samo da pratite nekoliko zlatnih pravila.

Zamenite šećer medom. Iako se masti u većini dijeta posmatraju kao glavni „negativci“, mnoga istraživanja pokazuju da su šećeri pravi zločinci, jer se svaki gram unetog šećera pretvara u dva grama telesne masnoće.

Zato je najbolji savet da ga jednostavno izbacite iz upotrebe, a umesto njega počnete da konzumirate med. Svako jutro, i svako veče pred spavanje popijte šolju tople vode za kašikom meda.

Koristite nerafinisane ugljene hidrate. Što se kalorijske vrednosti tiče, potpuno je isto da li ćete pojesti belu ili integralnu kiflu. Međutim, velika je razlika u tome što je crno brašno puno hranljivih sastojaka i vlakana koji pomažu u varenju. Zato je uvek bolje da se opredelite za integralno brašno i integralni pirinač. Ali, vodite računa o porcijama – ugljeni hidrati treba da čine svega četvrtinu vašeg obroka.

Jedite proteine u svakom obroku. Obrok bogat proteinima držaće vas sitim duže.

Riba, meso, jaja i povrće bogato proteinima, poput pasulja, humusa i mahunarki, treba da vam budu deo svakog obroka.

Jedan dan nedeljno bez ugljenih hidrata. Potpuno izostavljanje ugljenih hidrata na duže staze je jako opasno, ali jedan dan u nedelji može samo da vam koristi.

Ne ograničavajte količinu salate. I trudite se da unosite različito povrće svaki dan, kao i dve voćke na dan. Voće je prepuno antioksidanata i vitamina, ali vodite računa da odaberete voćke koje nisu pune šećera. Bobičavo voće je najbolji izbor.

Odlučite se za punomasno mleko. Kao što smo već rekli, masnoće nam nisu neprijatelji u ovoj dijeti. Zato se radije opredelite za punomasno mleko i mlečne proizvode, koji imaju bolji ukus, i duže ostavljaju osećaj sitosti.

Evo kako sva ova pravila izgledaju kada se primene na sedmodnevni jelovnik.

Svaki dan započinjete sa šoljom tople vode u koju ste rastopili kašiku meda i malo limuna, i završavate ga sa kašikom meda u vodi ili čaju.

Večera: Pileći batak bez kožice, ispržen sa crnim lukom, crvenom paprikom, kupusom, belim lukom i malo tikve.

Извор: zena.blic.rs

У категорију паге

Loading...