Merkelova o Istoku i Zapadu

23.11.2013. 11.44

51 0

Berlin -- EU treba da razgovara sa Rusijom da osigura da istočni susedi EU ne trpe politički pritisak biranja prijateljstva sa Zapadom ili Moskvom, kaže Angela Merkel.

Izjava Merkelove u njenoj nedeljnoj video poruci, objavljenoj danas, usledila je pošto je ukrajinska vlada navela da će obustaviti plan da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da će se usredsrediti na ponovno jačanje veza sa Rusijom.

Primetivši da Rusija takve sporazume vidi kao usmerene protiv nje, Merkelova je rekla "da to nije slučaj". Ona je istakla da je Rusija "strateški partner" EU.

Nemačka kancelarka je dodala da će o tom pitanju razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kada se ukaža prva prilika.

EU će sledeće sedmice u glavnom litvanskom gradu Vilnjusu imati samit "Istočnog partnerstva" sa nekoliko istočnih država.

Podgorica -- Prvom deklarisanom homoseksualacu u Crnoj Gori Zdravku Cimbaljeviću odobren je politički azil u Kanadi, koji je zatražio zbog konstantnih pretnji.

Manila -- Svetska banka dodeliće pomoć od milijardu dolara Filipinima, koje je početkom novembra pogodio razorni tajfun i odneo 5.209 ljudskih života.

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio je da će preispitati jesu li tajne službe zakazale nedavno na obeležavanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara.

Riga -- U Letoniji je počela trodnevna žalost zbog pogibije najmanje 52 osobe prilikom rušenja krova supermarketa u Rigi, dok spasilačke ekipe pretražuju ruševine.

Kairo -- Turski ambasador u Kairu smatra se nepoželjnom osobom i od njega će biti zatraženo da napusti Egipat zbog stalnog "mešanja" Turske u unutrašnja pitanja Egipta.

Teheran -- I dalje postoje dva ili tri tačke oko kojih se Iran i velike sile ne slažu u rešavanju iranskog nuklearnog pitanja, rekao je iranski pregovarač Abas Aragči.

Beograd -- Posle podizanja optužnice protiv Prvoslava Davinića, on tvrdi da Tužilaštvo vrši pravno nasilje nad njim jer je, kako kaže, zbog tog slučaja već oslobođen.

Bangkok -- Tajlandska policija pronašla je sedmogodišnjeg dečaka iz Mjanmara koji je sam plakao na autobuskoj stanici sa skoro 10.000 pilula metamfetamina u rancu.

Peking -- Oko 18.000 ljudi evkuisano je iz kineskog obalskog grada Ćingdao posle eksplozije naftovoda u kome je poginulo najmanje 47 ljudi, saopštile su lokalne vlasti.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...