"Ne u NATO, u EU da"

24.11.2013. 11.13

34 0

"Ne u NATO, u EU da"

Novi Sad -- Ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh izjavio da ne vidi razloge zbog kojih bi se Srbija učlanila u NATO.

On je, međutim, istovremeno ocenio da bi članstvo u EU otvorilo mogućnosti razvoja naše zemlje.

"“Lično, ne vidim razloga zbog kojih biste se učlanjavali u NATO. Možete ostati neutralni i postati članica EU, kao što je to uradila Austrija, Finska, Irska i Švedska"”, rekao je Ruh u intervjuu novosadskom “Dnevniku”.

Napominjući da u Švajcarskoj “nikad nismo osetili potrebu da budemo u NATO”, ambasador je dodao da je, kada je reč o EU, "situacija znatno drugačija".

"Verujemo da je Evropska unija dobra. Unija je faktor mira, stabilnosti i ekonomskog rasta”, ocenio je švajcarski diplomata.

Ruh je istakao da švajcarska diplomatija pruža punu podršku nastojanjima Srbije da bude članica EU, bez obzira na to što Ssvajcarska nije deo EU, i dodao da njegova zemlja finansijski pomaže Srbiji na putu ka evropskoj zajednici država i naroda.

Ambasador je naveo i to da u Srbiji trenutno radi 150 švajcarskih kompanija, uključujući “Nestle”, “Novartis” i “Holcim”, i istakao da su one do sada u našoj zemlji investirale oko 150 miliona evra.

Prošle godine došla su dva investitora u Srbiju i uloženo je oko 70 miliona evra a do sredine ove godine imali smo oko 50 miliona evra investicija i očekujem da će do kraja 2013. godine ta cifra porasti”, rekao je Ruh.

Beograd -- Zorana Mihajlović izjavila da veruje da će ta stranka biti na vlasti u gradu i poručila da je SNS u prethodnom periodu radila mnogo na Voždovcu.

Zagreb -- Nakon višemesečnih uništavanja tabli u Vukovaru, veterani oko štaba za odbranu Vukovara” traže pomoć vlade da pitanje ćirilice reše dijalogom sa Srbima.

Beograd -- Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali izjavio da će biti obavljena analiza rada svih institucija i preduzeća koja pripadaju gradu.

Beograd -- U Nemačkoj se, u poslednje dve godine, zaposlilo 530 naših lekara. Doveli smo se u situaciju da nemamo čime da zadržimo stručnjake, pišu Novosti.

Podgorica -- Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić kazao da je realan scenario da Srbija do 2020. godine postane punopravna članica EU.

Beograd -- Delegacija Skupštine Srbije učestvovaće na sastanku predsednika odbora za zaštitu životne sredine koji će biti održan danas i sutra u Viljnusu.

Beč -- Obilne snežne padavine tokom protekle noći izazvale su prekid snabdevanja električnom energijom u dve opštine austrijske pokrajine Tirol, na severu zemlje.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...