Nedelja testiranja na HIV i u Beogradu

25.11.2013. 16.17

28 0

Nedelja testiranja na HIV i u Beogradu

U Srbiji je veoma nizak stepen testiranja na HIV, a to mora da se promeni, rečeno je na konferenciji povodom početka prve Evropske nedelje testiranja „Pričaj o HIV - testiraj se na HIV“, koja se brojnim akcijama obeležava od 22. do 29. novembra.

- Na godišnjem nivou u našoj zemlji testira se svega oko 1.000 ljudi - rekao je Đurica Stankov, izvršni direktor AS Centra za osnaživanje mladih koji žive sa HIV i sidom.

Prema njegovim rečima, prilikom testiranja se često desi da su mladi do 25 godina već u stadijumu side upravo zbog neznanja i netestiranja. On je istakao da se Srbija priključila Evropskoj nedelji testiranja i najavio akcije koje će biti nastavljene sve do 5. decembra, a u okviru obeležavanja 1. decembra - Svetskog dana borbe protiv side.

- AS Centar će u saradnji s partnerima i uz podršku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju GIZ organizovati bezbroj akcija, a glavna je 26. novembra od 10 do 12 časova u Gradskom zavodu za javno zdravlje, gde će biti organizovano masovno okupljanje i testiranje - rekao je Stankov.

On je istakao i da će svi zainteresovani moći da se testiraju svakog radnog dana u Gradskom zavodu za javno zdravlje od osam do 14 sati i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata od devet do 16 sati.

Извор: kurir-info.rs

У категорију паге

Loading...