Netanijahu: Dogovor s Iranom o nuklearnom programu je istorijska greška

24.11.2013. 10.47

48 0

Netanijahu je na sednici vlade ponovio svoj raniji stav da dogovor neće obavezivati Izrael i da ta zemlja ima prava da se brani, što se smatra aluzijom na moguću vojnu akciju protiv Irana.

Izrael veruje da Iran pokušava da razvije nuklearno oružje, što Teheran oštro poriče, tvrdeći da mu je cilj proizvodnja energije. Netanijahu je rekao da dogovor neće zaustaviti Iran onako kako valja, dok mu se istovremeno ublažavaju sankcije.

"Danas je svet postao mnogo opasnije mesto, jer je najopasniji režim u svetu učinio značajan korak ka razvijanju najopasnijeg oružja na svetu", rekao je Netanijahu.

Nuklearni sporazum postignut prošle noći u Ženevi pružio je Iranu "najveću diplomatsku pobedu", ocenio je šef izraelske diplomatije Liberman, nakon što je rečeno da jevrejsku državu taj dokument neće obavezivati.

"Ovaj sporazum je najveća diplomatska pobeda irana, kome se priznaje takozvano legitimno pravo da obogaćuje uranijum," rekao je Liberman.

Kabinet izraelskog premijera je nešto ranije kritikovao sporazum izmedju svetskih sila i Irana, ocenivši ga kao "vrlo loš sporazum", a ministar ekonomije Naftali Benet je takođe naglasio da taj sporazum neće obavezivati Izrael i da ta zemlja "ima pravo na samoodbranu".

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...