Nijesam posumnjala na svinjski grip - Pobjeda Dnevni List

27.11.2013. 08.52

56 0

Nijesam posumnjala na svinjski grip - Pobjeda Dnevni List

PODGORICA – Ljekarka internista-kardiolog Sonja Radojičić kazala je juče u podgoričkom Višem sudu da prilikom pregleda Ivane Šoć u cetinjskoj bolnici ništa nije ukazivalo da boluje od svinjskog gripa od koga je nedjelju dana kasnije preminula.

Zbog sumnje da su počinili niz propusta u liječenju Cetinjanke Ivane Šoć, na optuženičkoj klupi su se našli doktori Infektivne klinike Kliničkog centra Crne Gore Dragan Obradović i Brankica Dupanović.

- Nijesam posumnjala na infekciju virusom svinjskog gripa jer kod pacijentkinje Šoć i pored visoke temperature od 40 stepeni koju je imala 48 časova prije dolaska u bolnicu laboratorijski nalazi i nalaz pluća su bili uredni. CRP faktor koji ukazuje na ozbiljnu bakterijsku infekciju je bio miran – kazala je Sonja Radojičić.

Ona je navela da je Šoć u cetinjsku bolnicu došla u pratnji dvije osobe hodajući otežano, sa vosokom temperaturom i „neurološkim ispadima“.

- Neurološki ispadi su se manifestovali izbacivanjem jezika, nevoljnim trzajima tijela, posebno ruku, usljed čega je slomila toplomjer kada smo pokušali da joj izmjerimo temperaturu. Neurološki ispadi su se ponavljali na svakih minut-dva – ispričala je Sonja Radojićić. Ona je dodala da kako u cetinjskoj bolnici nije moguće uraditi neku finiju dijagnostiku, pacijentkinju Šoć je uputila u podgorički Klinički centar.

Nakon što je Ivana Šoć prebačena u Klinički centar, Senad Kalač, dežurni psihijatar, je u noći između subote i nedjelje oko 1.30 časova pozvan u Urgentni blok kako bi pregledao pacijentkinju.

- Doktor Obradović je tražio da izvršim pregled jer je pacijentkinja imala napade gušenja praćene plaženjem jezika i osjećajem straha. Takav napad je imala i za vrijeme pregleda. Propisao sam joj terapiju i otišao – ispričao je Kalač.

On je objasnio da nije smatrao da se kod Šoć radilo o paničnom napadu i da je sumnjao da su njene reakcije posljedice nekog organskog oboljenja.

- Poslije napada pacijentkinja je bila svjesna i orijentisana u sva četiri psihijatrijska pravca. Bila je svjesna vremena, prostora, sebe i osoba koje su je okruživale. Takođe je davala smislene odgovore – dodao je Kalač.

Svjedokinja Suzana Ivanović, specijalista internista cetinjske bolnice, koja je nedjelju dana kasnije primila Ivanu Šoć u nesvjesnom stanju, nakon niza bezuspješnih pokušaja da pacijentkinju vrati u normalno stanje mogla je da konstatuje samo smrt.

- Prilikom reanimacije, koja je trajala oko 40 minuta, pacijentkinji su izlazile pjena i tečnost na usta. Radilo se o teškom slučaju borbe za život – kazala je Ivanović. Kako se radilo o mladoj osobi a uzrok smrti, kako je rekla svjedokinja Ivanović, bio nejasan, tražila je obdukciju tijela Ivane Šoć.

Tokom jučerašnjeg suđenja porodica pokojne Ivane Šoć kazala je da sumnja da je istorija bolesti sačinjena naknadno, a ne kada je primljena na liječenje.

Prema njihovim tvrdnjama, iskaz psihijatra Senada Kalača razlikovao se pred istražnim sudijom od onog koji je dao juče u sudnici.

U izjavi istražnom sudiji Kalač je kazao da je sa istorijom bolesti bio upoznat prilikom prvog pregleda u Urgentnom bloku, dok je juče tvrdio da je dokumentaciju vidio prilikom drugog pregleda.

Kalačevom iskazu prigovorio je zastupnik porodice Šoć, Duško Jovović navodeći da je svjedok prilikom davanja ranijeg iskaza bio precizan i koncizan rekavši da je istoriju bolesti vidio kada ju je prvi put pregledao.

- Upravo zato porodica sumnja da je istorija bolesti sačinjena naknadno – kazao je advokat Jovović.

Извор: pobjeda.me

У категорију паге

Loading...