"Nismo saglasni da Kosovo uđe u UN"

21.11.2013. 16.49

67 0

"Nismo saglasni da Kosovo uđe u UN"

Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti dati saglasnost za njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Mi nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, pa samim tim nikada se nećemo saglasiti sa članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama i sve ostalo može da bude izigravanje procedure u kojoj Savet bezbednosti ima odlučujuću reč“, rekao je premijer novinarima u parlamentu.

Dačić je, komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da je ''predviđeno da Priština u prvoj polovini 2014. godine preda zahtev za članstvo u dve do tri agencije UN“, rekao da to ne može da bude rešeno bez pregovora i dogovora sa Beogradom.

Premijer je dodao da o punopravnom članstvu Kosova u UN ne može biti govora dok postoje zemlje koje podržavaju principijelni stav Srbije.

Hodžaj je dodao da je Rezolucija 1244 SB UN o Kosovu "mrtva" i da bi zemlje partneri Kosova zajedno sa kosovskom vladom i skupštinom trebalo da naprave strategiju za članstvo Kosova u UN.

On je naveo i da je napravljena "studija o izvodljivosti" koja sadrži detalje puta ka članstvu Kosova u UN. Kako je preneo prištinski list ''Koha ditore'', Hodžaj je, podnoseći skupštinskoj Komisiji za spoljne poslove izveštaj, rekao da je prioritet kosovske diplomatije u 2014. godini pronalaženje najlakšeg načina za prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

Zagreb -- Ministarstvo uprave Hrvatske obustavilo je primenu odredbe vukovarskog statuta po kojoj se Grad Vukovar u celosti izuzima od primene dvojezičnosti.

Beograd -- Beogradska policija uhapsila je i, po nalogu zamenika javnog tužioca, odredila zadržavanje do 48 časova inspektoru M.V. (61), osumnjičenom da je primao mito.

Pogorica -- Crnogorski premijer i lider DPS Milo Đukanović izjavio je da ta stranka želi da Vlada Crne Gore do kraja iskoristi mandat koji je dobila na izborima 2012.

Beograd -- Premijer Ivica Dačić, povodom 18 godina od Dejtonskog sporazuma, podsetio je da je taj sporazum doneo mir u BiH i da bez njega ne bi postojala Republika Srpska.

Beograd -- Srbija neće jednostrano povući kontratužbu za genocid, ali je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi, kaže Dačić.

Priština -- Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji izjavio je u Prištini da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo.

Beograd -- Beogradski DS pita na osnovu čega i u kom svojstvu je bivši šef odbornika SNS-a Aleksandar Jovičić prisustvovao sastancima pojedinih članova privremenog veća.

Beograd -- Mišljenje Ministarstva pravde o slučaju pomilovanja Radomira Markovića ujedno je i stav Vlade i da je stvorena nepotrebna galama u javnosti, kaže Ivica Dačić.

Beograd -- Potpredsednik vlade Rasim Ljajić kaže za B92 da nema problema sa finansiranjem pravnog tima Srbije u procesu povodom međusobnih tužbi sa Hrvatskom za genocid.

Beograd -- Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje saopštili su da je laboratorijski nalaz potvrdio dijagnozu salmoneloze kod četiri učenika OŠ "Drinka Pavlović".

Beograd -- Pilot Ivan Pantić, koji se oporavlja na VMA posle katapultiranja iz aviona prošle sedmice u blizini Mrčajevaca je dobro i sutra će biti upućen na kućno lečenje.

Beograd -- Skupštinski Kolegijum odbio da se ogradi i osudi izjavu šefa poslaničkog kluba SNS Zorana Babića da je, dok je bila na vlasti DS počinila genocid nad radnicima.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...