Novi način za utvrđivanje žutice kod beba

26.11.2013. 09.44

35 0

Novi način za utvrđivanje žutice kod beba

Na najvećem sajmu medicinske opreme na svetu, u Diseldorfu, predstavljen je novi aparat za praćenje žutice kod prerano rođenih beba.

Pojedine bebe su, po rođenju, toliko male da staju u jednu šaku odraslog čoveka. Na primer, mala Frida iz Nemačke je pre par godina izazvala pravu medijsku senzaciju jer je pri dolasku na svet težila samo 460 grama. Doduše, sve bebe koje se rode pre 37. nedelje trudnoće i sa težinom manjom od dva i po kilograma spadaju u nedonoščad. I sve imaju veći rizik od zdravstvenih poremećaja.

Gotovo 60 odsto beba dobijaju žuticu u prvim satima nakon porođaja. Naime, tela novorođene dece tada stvaraju mnogo novih krvnih zrnaca i razgrađuju ona stara. Kao rezultat toga, raste vrednost žučnog pigmenta bilirubina i koža dobija žutu boju. Da bi se potvrdila dijagnoza, uzima se uzorak krvi, obično iz pete mališana. Žutica se obično povlači u narednih nekoliko dana, a suvišni bilirubin izbacuje.

Bebe rođene pre vremena imaju još veće šanse da obole od žutice – čak četiri od pet njih će dobiti tu bolest po dolasku na svet. Istovremeno, ta deca su osetljivija, kažu američki naučnici koji se bave razvojem mozga kod prerano rođenih beba. Oni su, naime, utvrdili da čak i male povrede kože, poput onih koje se nanesu prilikom vađenja krvi, mogu da ometaju sazrevanje moždanog tkiva.

Ako do toga dođe, bilirubin se taloži u određenim delovima mozga. To bi može da bude opasno, objašnjava neonatolog Arun Ramačandran: „Moglo bi doći do smanjenja pokretljivosti, oštećenja sluha i vida, i u najgorem slučaju do kernikterusa, odnosno, teškog oštećenja centralnog nervnog sistema“, kaže taj lekar iz Velsa.

Na sreću, vrednost bilirubina je moguće izmeriti i kroz kožu, odnosno bez vađenja krvi. Za to se zna već neko vreme, ali tek u oktobru ove godine u prodaju je pušten instrument sa oznakom JM-105, namenjen posebno za prerano rođenu decu.

Aparat JM-105 liči na veliki digitalni toplomer. Senzor se stavlja na čelo ili pleksus malog pacijenta, i vrednost se dobija odmah. Postoji i priključak za povezivanje sa računarom. Na taj način, bolničko osoblje može unesu rezultate direktno u karton pacijenta.

Specijalista Arun Ramačandran već je isprobao taj način rada u Velsu. U tom projektu su tri babice u tri različita grada dobile aparat sličan modelu JM-105 i vršile merenja bilirubina po kućama. Babice su decu upućivale na bolničke preglede jedino kada je koncetracija bilirubina bila veoma visoka.

U kontrolnoj grupi, bebe su slate u bolnicu na osnovu izgleda, odnosno zbog žute boje kože ili očiju. Međutim, za 60 odsto tih beba koje su navodno patile od žutice, to nije bilo neophodno. Test sa vađenjem krvi bio je negativan.

„Digitalno merenje znači manje stresa za roditelje i decu, i opasnost da će se beba razboleti u klinici je na taj način značajno smanjena“, sumira Arun Ramačandran rezultate projekta. Ova metoda puno obećava, kaže on. Mališani, dobrodošli u digitalni svet.

Извор: dw.de

У категорију паге

Loading...