Od naredne godine novi kalendar vakcinacija dece

23.11.2013. 09.47

26 0

Naime, uvodi se petovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence B i umesto da se daju pojedinačno ove vačine će deca dobijati u jednoj injekciji.

“To su vakcine koje su i do sada roditelji uglavnmom kupovali i sa njima vakcinisali decu, ali će od 1. januara to preći na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje”, rekao je Tanjugu predsednik Komisije za izradu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prof. Branislav Tiodorović.

Roditelji će, kako kaže, imati prava da vakcinišu svoju decu modernijom vakcinom, gde će jednim ubodom primiti pet vrsta vakcina.

Uvođenje petovalentne vakcine predvidjeno je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a iz njega je, kako objašnjava naš sagovornik, usledio Pravilnik o imunizaciji i zaštiti lekovima, koji je stupio na snagu u martu ove godine.

Novim kalendarom vakcinacije deca će se i dalje vakcinama štititi od deset zaraznih bolesti i to tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, hemofilus influence B, malih boginja, zauški, rubele, hepatitisa B.

Da se uvrsti ova vakcina u kaledar redovne vakcinacije potrebno je da se usvoji novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a nakon njega I novi Pravilnik o vakcinacijama. Tek tada će nova vakcina moći da se uvrsti u redovan kalendar vakcinacija”, naglasio je Tiodorovoić.

On je dodao da je novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pripremljen i da je predat Ministarštvu zdravlja, kao I da je u toku javna rasprava o njemu, a sve odredbe uskladjene su, kako kaže, sa regulativom Evropske unije.

“Nadam se da će zakon biti usvojen u prvoj polovini naredne godine i tek nakon toga imamo pravo da donesemo i Pravilnik o vakcinacijama i da uvedemo tu novu vakcinu i da preporučujemo neke nove vakcine”, pojašnjava Tiodorović.

Uvođenje pneumokokne vakcina, nastavlja on, posebno je važno kod dece od dve do četiri godine kod kojih se najčešće javljaju komplikacije pneumokokne bolesti kao što su upala pluća, upala srednjeg uha, zatim komplikacije na kardiovaskularnom sistemu i na respiratornom sistemu.

Osim toga, gde god je u svetu ova vakcina davana deci zajedno sa vakcinom protiv gripa, ta dečica su bila zaštićenija od onih koji su primali samo vakcinu protiv gripa”, zaključio je Tiodorović.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...