Otkrivena "Ahilova peta" kancerogenog gena

22.11.2013. 16.43

23 0

Otkrivena "Ahilova peta" kancerogenog gena

| Izvor: www.telegraph.co.uk

Nova naučna otkrića mogla bi da dovedu do izuzetnog proboja u borbi protiv kancerogenog gena protiv koga do sada nije postojao efikasan lek, saopštili su američki naučnici.

Gen pod imenom K-Ras je mutirani gen koji se najčešće nalazi u tkivu obolelom od kancera, međutim uprkos decenijama istraživanja naučnici nisu uspeli da pronađu lek koji bi se uspešno borio protiv njega.

Sada je objavljeno da su nove vrste terapija "na vidiku", nakon što su naučnici identifikovali "Ahilovu petu" gena kroz koju je moguće uz pomoć lekova blokirati mutirane K-Ras proteine, dok bi zdravi proteini ostali netaknuti.

Naučnici sa univerziteta u San Francisku su otkrili do sada nepoznati "džep" na genu i razvili hemijsko jedinjenje koje se može uspešno ubaciti u njega i ometati funkciju proteina koji izaziva rak.

Testovi na ljudskim ćelijama raka pluća u laboratoriji su pokazali da molekuli ove supstance mogu efikasno i vrlo brzo da unište ćelije tumora uzrokovane genom K-Ras, prema studiji koja je objavljena u časopisu "Natur Journal".

Ovaj gen mutira u tri od deset slučajeva ljudskog kancera uključujući 90% vrsta raka pankreasa za koje ne postoji efikasna terapija, 40% vrsta raka debelog creva i 20% vrsta raka pluća.

Profesor Kevan M Šokat, koji je vodio istraživanje rekao je da je gen K-Ras najvažniji onkogen koji je okidač za pojavu raka i za koji se smatra da ga je nemoguće ubiti. Otkriće "džepova" u genu kroz koji je moguće ubaciti jedinjenje koje se protiv njega bori je za njega možda najveći napredak u eventualnom pronalaženju efikasnijeg načenja lečenja.

"Uvereni smo da naša otkrića mogu poslužiti kao polazna tačka za otkrivanje leka koji će moći da spreči ovu specifičnu mutaciju, kao i neke druge koje dovode do nastanka raka", rekao je Šokat.

U zaključku ovog istraživanja se naglašava da su ovi laboratorijski testovi i njihovi rezultati veliki korak napred ka blokiranju funkcionisanja molekula Ras, koji je glavni faktor pri nastajanju raka, a da će zbog njihove potvrde i eventualnog pronalska efikasnog leka istraživanja biti intenzivirana u vrlo bliskoj budućnosti.

Novo istraživanje kanadskih naučnika sugeriše da istovremeno tretiranje nesanice i depresije povećava šanse za nestanak najčešćeg poremećaja raspoloženja.

Redovna poseta lekaru je nešto što mnogi, nažalost, olako shvataju. Ne morate da idete na pregled zbog posekotine ili prolazne glavobolje, ali nekoliko pregleda mora biti na vašoj godišnjoj listi.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...