Parlament se pita o prodaji KAP-a

20.11.2013. 20.00

33 0

Podgorica -- Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru.

Naime, definisano je da parlament ima konačnu reč u prodaji Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Taj zakonski akt podržali su poslanici opozicionih stranaka i manji partner u vladajućoj koaliciji - Socijaldemokratska partija (SDP), dok je Demokratska partija socijalista (DPS) bila protiv.

Zakonom je predviđeno sa stečajni sudija donosi odluku o prodaji fabrike strateškom investitoru i zaključuje ugovor o prodaji tek nakon prethodno pribavljene saglasnosti Skupštine Crne Gore, a ako se ugovor ne zaključi, onda država može postati vlasnik KAP-a uz saglasnost parlamenta.

Definisano je i da se KAP ne može prodavati kao imovina, već isključivo kao preduzeće, kao i da ne može bilo ko da učestvuje u njegovoj kupovini. Prema zakonu, KAP može da kupi samo strateški investitor, odnosno firma koja se bavi istom industrijom.

Predviđeno je i da država Crna Gora može da se pojavi kao ultimativni poslednji kupac, ukoliko niko ne bude hteo da kupi KAP-a.

Iz DPS-a ranije je ocenjeno da ova zakonska rešenja nisu dobra i da parlament ne treba da se meša u nadležnosti stečajnog upravnika KAP-a i Vlade Crne Gore.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čime je nastavljena agonije te nekada najveće crnogorske fabrike. Potraživanja poverioca KAP-a iznose preko 360 miliona evra, dok je knjigovodstvena vrednost te fabrike nešto veća od 180 miliona evra.

Za preuzimanje proizvodnje KAP-a bez nasleđenih dugova interesovanje su pokazali investitori iz Indije, Nemačke, Poljske, Turske, kao i iz Hrvatske, ali za sada nema konkretnih ponuda.

Predsednik uprave mađarskog MOL-a, Žolt Hernadi, izjavio je za američku TV mrežu CNBC, da spor te kompanije i hrvatske Ine ne predstavlja spor dve države.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...