Parlamentu poslednja reč pri prodaji KAP-a

21.11.2013. 18.01

36 0

Parlamentu poslednja reč pri prodaji KAP-a

V. R. | 20. novembar 2013. 20:57 | Komentara: 0

PODGORICA - Sa 44 glasa „za“, 29 „protiv“ i dva uzdržana, republički poslanici podržali su predlog zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kojim se parlamentu daju ovlašćenja da ima poslednju reč u prodaji Kombinata aluminijuma.

Socijaldemokratska partija podržala je ovaj zakon i pridružila se Demokratskom frontu u nameri da spreči još jedan loš potez kada je u pitanju bankrotirana podgorička fabrika aluminijuma.

SDP je dan ranije predložila amandmane na predlog zakona DF o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kojima se definiše da parlament ima poslednju reč u prodaji imovine Kombinata aluminijuma, odnosno onoga što je od njega ostalo.

A ostalo je - malo. Prema nezvaničnoj proceni vrednosti imovine KAP, ona je sa 180 svedena na oko 55 miliona evra, i dovoljna je da „pokrije“ tek sedminu priznatih potraživanja poverilaca. Ako se pretpostavi da fabrika na licitaciji neće biti prodata po ovoj, već po značajno nižoj ceni, kao što je bio slučaj sa nikšićkom Železarom, ovaj odnos vrednosti imovine i dugovanja mogao bi biti znatno nepovoljniji po poverioce.

Tokom ponovne procene imovine, nakon proglašenja bankrota, Privredni sud nije priznao vrednost zemljišta jer, kako je objašnjeno, ne postoje dokazi o vlasništvu.

U opoziciji, ali i koalicionoj vladajućoj SDP, sumnjaju da će DPS i iz bankrotirane fabrike pokušati da „iscedi“ korist za „sumnjive partnere“, te ovim predlogom zakona pokušavaju to da spreče. Predlog zakona predviđa prodaju KAP u celini, kako bi se izbeglo njegovo parcelisanje. Po rečima Damira Šehovića, poslanika SDP, parlamentu mora biti omogućeno da odlučuje o eventualnom strateškom partneru za KAP ili, ukoliko se on ne pojavi, o tome da fabriku preuzme država.

- Predloženim amandmanima se ne ulazi u način sprovođenja tendera za KAP, već se Skupštini omogućava da odlučuje da li će određeni strateški partner biti kupac ili će kompaniju preuzeti država. Oni koji su se do sada bavili Kombinatom izgubili su kredibilitet. Od građana se skriva informacija da ta kompanija i dalje košta državu, kao i da će trošak od uvođenja stečaja do kraja godine iznositi oko šest miliona evra - saopštio je Šehović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić je naveo da ne sumnja u dobru nameru predlagača, ali da bi se usvajanjem predloženog moglo desiti da Vlada, kao „glavni krivac“ za situaciju u KAP, prenese odgovornost na Skupštinu.

Evropska banka za obnovu i razvoj ocenila je da održivo rešenje rastućeg fiskalnog jaza u Crnoj Gori neće biti moguće dok se ne reši pitanje Kombinata aluminijuma. EBRD u novom Izveštaju o tranziciji navodi da su se finansijske teškoće kompanije prelile na javni sektor.

- Fiskalna pozicija je znatno oslabila tokom prošle godine, a slab rast i aktiviranje državnih garancija za KAP značajno su uticale na javne finansije u ovoj godini - smatraju u EBRD.

Podsećaju da je aktivacija državnih garancija za KAP pogoršala ekonomsku situaciju i dovela do potrebe revizije budžeta za ovu godinu. Vlada, kako se dodaje, pokušava da restrukturira Kombinat. U prvoj polovini godine javila se zabrinutost kako obezbediti održivo napajanje Kombinata u svetlu rasta neplaćenih računa za električnu energiju.

U kompaniju je uveden stečaj u julu, ali nije jasno da li će na duži rok to dovesti do njenog restrukturiranja ili zatvaranja, ocenili su iz EBRD.

MINISTAR unutrašnjih poslova povukao je u sredu iz skupštinske procedure Predlog zakona o komunalnoj policiji. Konjević je pozvao predstavnike opozicije da u narednih mesec dana poprave rešenja iz ovog novog zakonskog propisa, kako bi dobio veću podršku. Opozicija je najavila da neće glasati za ovaj zakon jer komunalnim policajcima daje značajna ovlašćenja, koja nisu precizno definisana, kao što je pravo da legitimišu,zadržavaju građane i koriste sredstva prinude.

Извор: novosti.rs

У категорију паге

Loading...