Parlamet EU usvojio hrvatske amandmane

14.03.2015. 06.49

8 0

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je u intervjuu za danasnju "Politiku" istakla da je Evropski parlament podržao Srbiju u daljim nastojanjima da sprovodi reforme.

Naglasivši da nosi "odličan" utisak sa plenartne sednice Evropskog parlamenta na kojoj je usvojena rezolucija o napretku Srbije, Joksimović je ocenila da je vođena dobra debata u kojoj su preovladavali stavovi prema Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u EU.

Ona je precizirala da je poslanik EP i predsednik parlamentarne delegacije za Srbiju Edvard Kukan takođe naglasio "da je Srbija napredovala u sprovođenju reformi i jasno pozvao na otvaranju poglavlja".

Joksimović je istakla da se veliki broj poslanika evropskog parlamenta protivi da se bilateralna pitanja stavljaju u kontekst pregovaračkog procesa.

"Tako je jedan od izvestilaca iz senke za Srbiju Tanja Fajon, tokom završne debate, pozvala da se ne prihvati amandman uz obrazložzenje da je reč o bilateralnom pitanju koje ne treba dizati na evropski nivo", kazala je Joksimović.

Ona je istakla da je "to podržala i austrijska poslanica Ulrike Lunaček, koja je ukazala na važne činjenice zbog kojih je bila protiv amandmana".

Joksimovićeva je objansila da su hrvatski poslanici bili veoma aktivni, jer imaju izvesnu prednost u lobiranju, s obzirom da je njihova zemlja u EU, dodajući da ni srpska strana nije sedela skrštenih ruku, posebno jer su argumenti na našoj strani.

Evropski parlament usvojio je amandman kojim Srbiju poziva da razmotri svoj zakon o nadležnosti za ratne zločine i neće nam biti teško da to uradimo, jer iako ne postoji obavezujući evropski standard po tom pitanju, desetak država EU ima isti, kazala je Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija "ne beži od jačanja dobrosusedskih odnosa, već naprotiv, radi sve da ih poboljša i dodala da bi bilo dobro da i drugi to rade".

Prema njenim rečima za hrvatske amandmane glasalo je 347 poslanika, protiv je bilo 319, dok je 29 bilo uzdržano, a pitanje je da li bi amandman bio usvojen da su glasali i oni koji nisu želeli da se izjasne protiv grupacije kojoj pripadaju.

Извор: tanjug.rs

У категорију паге

Loading...