"Platforma EU neće biti javna"

22.11.2013. 10.39

58 0

Devenport je za agenciju Beta rekao da niko ne treba da očekuje da će platforme moći da vidi na internetu, jer u pregovorima svaka strana ima svoje interese koje mora da zastupa.

Ambasador EU je ocenio da će se "sigurno" doći do pregovaračkog okvira sa Srbijom, ako zaista sve članice EU vide napredak koji očekuju povodom kriterijuma iznetih za vreme junskog zasedanja Evropskog saveta.

Na pitanje da li se sada razmatra jedan ili više pregovaračkih okvira sa Srbijom, on je naveo da je "suština EU" da članice imaju različite perspektive.

"Pregovarački okvir sa Srbijom neće biti poznat pre 20. decembra, ali mislim da ćemo imati bazu za pozitivnu odluku", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, do sada su među ekspertima dve strane razmenjena međusobna očekivanja i stavovi.

"Ponovićemo sastanke u decembru kada ćemo čuti srpske predloge u vezi sa pravosuđem, borbom brotiv korupcije i diskriminacije. To su oblasti koje će biti od najvećeg prioriteta u pregovorima iduće godine, a u ovom trenutku sve radimo da pripremimo prvu međuvladinu konferenciju, najkasnije u januaru", dodao je.

Devenport je negirao da bi zbog "nekih drugih pitanja" usvajanje i primena zakona iz Medijske strategije mogle otići u drugi plan.

"Mene iznađuje da često čujem tu tezu da će EU zbog ovog ili onog pitanja zanemariti pitanje medijskih sloboda. Mediji jesu sastavni deo poglavlja 23. Ovde govorimo o fundamentalnim pravima i mediji su jedno od ključnih pitanja za EU u procesu proširenja", izjavio je šef delegacije EU.

Devenport je naglasio da je EU "veoma" angažovana na medijskim reformama.

"Taj angažman će se produbiti već od ovog meseca. U funkciji je naš ugovor o sprovođenju Medijske strategije i novog medijskog zakonodavstva koje bi trebalo da uvede ozbiljne promene u medijskoj sferi, uključujući modele finansiranja iz javnih izvora. Mislim da će takvo finsiranje morati da bude transparentno, konkuretno I dostupno svim medijima pod istim uslovima", rekao je on.

Devenport je naveo da će EU pomoći i regulatornim telima da "bolje rade u potpuno novim okolnostima".

Govoreći o Kosovu i mogućim varijantama angažovanja Euleksa posle isteka njegovog mandata polovinom sledeće godine, ambasador nije mogao da predvidi razvoj situacije.

"Teško mi je da kažem šta će se desiti, jer je to odluka za zemlje članice. Idu diskusije, kao što je to slučaj i sa pregovaračkim okvirom. Mogu samo da kažem da Euleks ima bitnu ulogu. Mislim da i Euleks radi na tome, a što se detalja tiče, to je politička odluka za Evropski savet", rekao je Majkl Devenport za agenciju Beta.

Vukovar, Zagreb -- Hrvatsko Ministarstvo pravde obustavilo primenu skoro izmenjenog statuta Vukovara, po kom je taj grad zbog ćirilice, proglašen mestom od posebnog pijeteta.

Tokio -- Morske struje su na obalu južno od Tokija donele kokain vredan oko 72 miliona dolara upakovan u rančeve. To je najveća količina droge dosad zaplenjene u Japanu.

Atina -- Odljenje za borbu protiv narkotika iz Igumenice zaplenilo 374 kilograma hašiša u operaciji u Sagijadi, blizu grčko-albanske granice i uhapsilo troje Albanaca.

Riga -- Najmanje 32 osobe su poginule, među njima i tri vatrogasca, prilikom rušenja velikog dela krova u jednom supermarketu u glavnom gradu Letonije, Rigi.

Beograd -- Direktorka Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da se Srbija nalazi u inerregnumu, vremenu između, koje je obeleženo ozbiljnim manjkom vrednosti.

Beograd -- U Novom Sadu i Somboru privedeno pet osoba zbog sumnje da su oštetili državu malverzacijama pri skladištenju merkatilne pšenice i kukuruza za robne rezerve.

Prag -- Česi su u osam gradova, a Slovaci u Bratislavi proveli noć na ulici kako bi upozorili vlasti da treba da pomognu beskućnicima, pred predstojeću zimu.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...