Počela prva Beogradska konferencija mladih

14.03.2015. 00.27

8 0

Počela prva Beogradska konferencija mladih

Prva Beogradska konferencija mladih svečano je otvorena, a dvodnevna saradnja i razmena mišljenja kroz razne manifestacije trajaće do 15. marta.

Osnovni cilj konferencije je da se mladi upoznaju sa funkcionisanjem Gradske uprave i uključe u donošenje odluka.

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada, prisustvovala je svečanom otvaranju u Starom dvoru.

- Ova konferencija biće prilika da iznesete svoje ideje, predloge, sugestije i mišljenja o aktuelnim problemima grada. Nama je važno da čujemo vaša razmišljanja o ekonomskim, obrazovnim, političkim i kulturnim temama koje su važne za budućnost našeg grada kao i za vaš razvoj. Ovim želimo da vam omogućimo da učestvujete u životu zajednice i to ne samo iskazujući stav, već i da učestvujete i suočite se sa izazovima. Spremni smo da, nakon konferencije, razgovaramo o svim vašim inicijativama i pokušamo da neke od njih zajednički sprovedemo u delo - rekla je Andrea Radulović.

Učesnici Beogradske konferencije mladih tokom trajanja skupa biće podeljeni u pet sektora, na kojima će se raspravljati o temama koje se tiču mladih iz oblasti saobraćaja (povećanje bezbednosti), kulture (Beograd kao evropski centar urbane kulture), sporta i omladine (povratak mladih na sportske terene), zaštite životne sredine (doprinos mladih njenom očuvanju) i privrede (volontiranje kao put do posla).

Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, istakao je da mladi imaju pravo da donose odluke, a da je vreme kada će početi sa tim procesom upravo na njima samima.

- Za početak, prvo sami morate doneti odluku da život uzimate u sopstvene ruke, a zatim da se udružite i počnete da delujete sa konstruktivnim predlozima prema nama koji smo odgovorni. Mi kao predstavnici institucija dužni smo da vas saslušamo i zaslužujete da imate proritet, jer ćete jedino tako prihvatiti činjenicu da ovo društvo nešto čini za vas. Beograd je metropola ne samo po projektima koji su se realizovali u prošlosti i koji će se tek realizovati, već i zbog mladih koji u njemu žive, srednjoškolcima i studentima, a što se retko koristi - rekao je Borovčanin.

Rajan Roulands, savetnik za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD, koja je jedan od pokrovitelja konferencije, naglasio je da Beogradska konferencija mladih ima veliki kapacitet da pomogne gradu predlažući odgovarajuća rešenja za budućnost.

- Konačni rezultat konferencije predstavljaće glas mladih kao predlog javnih politika, koji će biti upućen gradskim vlastima. Vi, mladi, imaćete posle toga veliku odgovornost da radite na sprovođenju takvih odluka, a to nije nimalo lako. Vi ste budući lideri, a dužnost nas starijih je da vam u tome pomognemo, pružajući vam savete i potrebnu podršku - rekao je Roulands.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...