Počeli pregovori o prodaji "Imleka"

25.11.2013. 11.04

36 0

Počeli pregovori o prodaji "Imleka"

Beograd -- Denjub fuds grupa ponovo je počela pregovore o prodaji "Imleka" s potencijalnim kupcima kaže direktorka korporativnih i regulatornih poslova Svetlana Glumac.

Ona je u intervjuu za novi broj mesečnika Biznis i finansije nije precizirala sa kojim kompanijam se pregovara već je istakla da je prodaja strateški cilj, ali da do nje neće doći skoro.

Glumac je kazala da su raniji pregovori o prodaji Imleka prekinuti u maju 2012. godine i da je jedan od razloga bio taj što se zbog političke situacije nakon izbora očekivao nestabilan kurs dinara.

"Sada je situacija malo stabilnija, ponovo počinjemo da pregovaramo s potencijalnim kupcima i videćemo kako će se to razvijati", kazala je ona.

Glumac je najavila da će Denjub fuds grupa u okviru koje posluju prehrambene kompanije Imlek, Bambi i fabrika vode Knjaz Miloš nastaviti da investira u širenje tih kompanija u regionu.

"Nastavljamo da uvodimo nove tehnologije i da se širimo u Srbiji, Bosni i Makedoniji. Nastavljamo da investiramo svuda gde možemo, što nije uobičajeno za investicione fondove. Ipak, već deset godina poslujemo ovde i pokazalo se da je poslovna politika koju smo sprovodili ispravna", kazala je ona.

Glumac je istakla da je namera da se nastavi širenje i prepoznatljivost brendova kompanija Imlek, Bambi i Knjaz Miloš i da će fokus biti dalji razvoj u zemljama balkanskog regiona.

Ona je ocenila i da je za dalji razvoj domaće prehrambene industrije jedan od preduslova ukrupnjavanje - od poljoprivrednog zemljišta do industrije flaširane vode, za koju se procenjuje da će biti jedna od najunosnijih u ovom veku.

Glumac je kazala da je država u prošloj godini imala veliki deficit i teško da može pomoći farmerima, iako je to jedini način da se obezbedi pristupačna cena mleka.

"Neverovatno je da u Nemačkoj proizvode jeftinije mleko sa radnom snagom koja je daleko skuplja, sa energentima koji su daleko skuplji - što znači da njihovi primarni proizvođači imaju pomoć države i subvencije na razne načine", kazala je Svetlana Glumac.

Kina želi da pomogne zemljama Centralne i Istočne Evrope u izgradnji infrastrukture i to kreditom od deset milijardi dolara, poručio premijer Kine Li Kećijang.

Gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, u koju će biti uloženo 1,9 milijardi evra, počela je zavarivanjem prvog spoja gasovoda u vojvođanskom selu Šajkaš.

Ministar građevine Velimir Ilić kaže da je Kina postala glavni partner njegovog ministarstva i da su u izgledu poslovi vredni više od milijardu dolara.

Gradsko veće Skupštine grada Jagodine donelo je odluku o oslobađanju poljoprivrednika od poreza na imovinu za poljoprivredno i šumsko zemljište za 2014. godinu.

Dinar je danas ostao na istom nivou prema evru, tako da je zvanični srednji kurs 114,0312 dinar za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je češtitke učesnicima i gostima zvanične ceremonije u Beogradu povodom početka gradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju.

JP Srbijagas će dobiti od ruskog Gasproma kredit od oko 175 miliona evra za finansiranje gradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju, kaže Dušan Bajatović.

Predstavnici kompanije "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele da uključe pančevačku "Utvu" u proizvodnju delova za "Erbas" i "Boing", saznaje "Blic".

Savetnik za privredu prvog potpredsednika Vlade Srbije, Siniša Mali, izjavio je da pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo nije jednostavno.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...