"Pomilovanje Markovića - zločin"

24.11.2013. 16.48

63 0

Beograd -- Samo razmišljanje o tome da li da se pomiluje bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković je skandalozno, izjavio lider SPO Vuk Drašković.

U emisiji "Stav Srbije" na TV Prva, Drašković je rekao da "ne sme da postoji država, ako pomiluje vrhovnog komandata Miloševićevog državnog terorizma".

"Ova država ne sme da postoji, ne zaslužuje da postoji ako od onoga koji je organizovao zločine zavisi hoćemo li saznati koji su zločini počinjeni i ko ih je organizovao. Država valjda ima više načina da to otkrije, a ne da se osloni šta će reći Marković", rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, i sama činjenica da se razmišlja o pomilovanju je užasavajuća.

"On (predsednik Srbije Tomislav Nikolić) ne sme ni da razmišlja na tu temu", rekao je Drašković, navodeći da bi pripremanje terena i razmišljanje o pomilovanju Markovića bio zločin i ponovo ubijanje onih za čije je ubistvo osuđen, ali i za one za koje nije.

Kada je reč o ubistvu Slavka Ćuruvije, lider SPO-a je rekao da je u tom slučaju sve poznato i tvrdi da je za to što se optužnica ne podiže direktno odgovoran specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

General i bivši načelnik kontraobaveštajne službe Vojske Jugoslavije Aleksandar Dimitrijević rekao je da, dok je on bio na tom mestu, u vojnim službama nije bilo dosijea o Slavku Ćuruviji.

"Apsolutno ne. U to vreme, dok sam bio na čelu službe, nikakvi dosijei o civilma, koji su se bavili ili bili blizu politike, nisu postojali u službama", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je naveo da je Ćuruvija u nekoliko navrata dolazio kod tadašnjeg načelnika generalštaba Momčila Perišića i da je on o tome saznavao naknadno, ali da bi moralo negde da bude zavadeno da je Ćuruvija bio kod Perišića.

Dimitrijević je podržao inicijativu da se otvore dosijei i dodao da oni nisu otvoreni, jer vlast nije želela to da uradi.

"Kada je reč o dosijeima Vojne službe bezbednosne na čijem sam čelu bio sedam godina oni se mogu otvoriti kad god hoćete. Tu ćete naći lica koja su obrađivana jer su delovala obaveštajno. Samo u moje vreme smo uhapsili, procesuirali i pravosnažno je osuđeno 39 lica za spijunažu", rekao je Dimitrijević.

On je ocenio i da "nijedna normalna država ne bi tolerisala da je ucenjuje neko ko je počinio stravične zločine".

Marković, koji je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i Ivana Stambolića, podneo je predsedniku republike zahtev za pomilovanje, o kojem se u skladu sa zakonskom procedurom, Ministarstvo pravde negativno izjasnilo.

Nikolić je rekao ranije da do njega nikada nije došao zahtev za pomilovanje bivšeg šefa DB, a čitavu priču u medijima o toj temi okarakterisao je kao pritisak na njega, kao predsednika.

Beograd -- Sve dok se ne završi rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije (KCS), neće biti rešen problem lista čekanja, izjavio je direktor KCS prof. dr Miljko Ristić.

Beograd -- Dragan Šutanovac, bivši potpredsednik DS, i Boris Tadić, bivši i sada počasni predsednik DS, pretenduju na mesto lidera stranke, piše sutrašnji "Blic".

Mionica -- Sedamnaest putnika je teže i lakše povređeno večeras kada se u selu Radobić, kod Mionice, prevrnuo autobus "Niš ekspresa", potvrđeno je agenciji Beta.

Beograd -- Nikad nije bilo dovedeno u pitanje da li će ministarka energetike biti prisutna na svečanosti povodom gradnje Južnog toka, rekao je Bratislav Gašić.

Beograd -- U nedelju ujutro, u požaru koji je izbio na Voždovcu, zapalila se tri vozila, jer je jedan ventil na dovodu gasovoda obližnje zgrade bio oštećen, pišu Novosti.

Kosovska Mitrovica -- Glavni tužilac na Kosovu izjavio da je, posle prvog kruga lokalnih izbora, održanog 3.novembra, kosovsko tužilaštvo pokrenulo 32 slučaja protiv ukupno 58 lica.

Beograd -- Nepoznati muškarac preminuo je oko 15.30 ispred Doma kulture u Vraniću, u beogradskoj opštini Barajevo, a telo preminulog sklonjeno je nakon skoro 6 sati.

Beograd -- Sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić ocenijuje da su šanse "pola-pola" da budu istovremeno održani i gradski i vanredni parlamentarni izbori.

Beograd -- Skoro nijedno ministarstvo Vlade Srbije na svom sajtu nema objavljene izveštaje o radu za prošlu i ranije godine, ugovore o javnim nabavkama.

Beč -- Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović ocenio je večeras u Beču da je regionu zapadnog Balkana potrebno više Evrope i kvalitetnije integracije.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...