Popodnevna kafa skraćuje san za ceo sat

20.11.2013. 16.26

33 0

Ako popijete kafu i do šest sati pre večernjeg odlaska na spavanje to će skratiti san za ceo sat i bez vašeg znanja, piše danas pariski Figaro.

"Ako popijete šoljicu kafe pola sata pred spavanje, to utiče tako da vam treba više vremena da zaspite i da vaš san bude kraći. To posebno utiče na kvalitet sna, jer se tada ne spava dubokim snom", saopštila je francuska Akademija za medicinu i farmakologiju.

Dodaje se da će takav poremećaj sna nastupiti i kada je kafa ispijena i šest sati pre odlaska u krevet. U listu "Figaro" se navodi da, i pored dobrih efekata kofeina, treba voditi računa o količini kafe koja se unosi.

U ranijim studijama je navedeno da umereno konzumiranje kafe, do tri šoljice dnevno, može da utiče na smanjenje rizika od raka debelog creva.

U studiji se tada navodilo da je mehanizam kojim kofein štiti od raka još nepoznat, ali da je poznato da kofein sadrži određene antioksidanse i stimuliše rad debelog creva.

Više od 100 lekara, uglavnom hirurga iz bolničkih centara i klinika u Srbiji, okupilo se na stručnom skupu na Kopaoniku posvećenom urgentnoj medicini.

Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) obeležava se danas, a od ove bolesti u Srbiji pati veliki broj ljudi, procenjuje se više od 300.000.

Psi oboleli od hemofilije A, koji je najrasprostranjeniji oblik te bolesti, uspešno su lečeni genskom terapijom, saopštili su danas francuski mediji pozivajući se na britanski časopis Nature Communications.

Godišnja analiza merenja Agencije za merenja koncentracije polena pokazala je da je Zlatibor izuzetno mesto za boravak osoba sa alergijama na polen i drugim respiratornim problemima.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...