Porošenko potvrdio postepenu deeskalaciju borbi

13.03.2015. 20.53

9 0

KIJEV - Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je danas "postepenu deeskalaciju" borbi između vladinih i proruskih snaga na Istoku Ukrajine, mesec dana nakon što je sporazum o prekidu vatre stupio na snagu.

"Činjenica da nismo imali vojnih gubitaka nekoliko dana predstavlja jasnu indikaciju postepene deeskalacije", rekao je Porošenko za ukrajinsku privatnu televizijsku mrežu 1+ 1, a prenosi AFP.

Porošenko ističe kako je siguran da će Zapad odgovoriti pozitivno na ukrajinske apele za dostavljanje oružja ukoliko proruske snage krenu u novu ofanzivu, kao i da će doći do novog talasa sankcija protiv "agresora".

Ukrajina ima ugovore o snabdevanju oružjem sa 11 članica EU, rekao je Potrošenko, podsećajući da je Unija ukinula zvaničnu zabranu snabdevanja Ukrajine oružjem.

Porošenko, međutim, nije naveo s kojim državama Kijev ima pomenute ugovore, prenosi Taš.

Odlukom američkog predsednika da se Ukrajini isporuči odmbrambena oprema (oklopna vozila, taktički dronovi, radare za lolciranje artiljerije) povećaće se tačnost i efikasnost ukrajinskog oružja, a infracrveni skeneri i radari za praćenje kretanja će pomoći da se odbiju izviđačke i subverzivne grupe neprijatelja, ističe Porošenko.

Извор: tanjug.rs

У категорију паге

Loading...