Pronađen vinski podrum star 3.700 godina

24.11.2013. 13.12

64 0

Izraelski naučnici otkrili su vinski podrum star najmanje 3.700 godina u ruševinama palate Kananite i u njemu 40 keramičkih posuda istog proizvođača u kojima je nekada bilo uskladišteno oko 13 litara vina, javlja Time.

rema mišljenju istraživača, ovo može biti najstariji i najveći drevni podrum na Bliskom istoku. U njemu su arheolozi našli 40 posuda u kojima se nekada nalazilo 50 litara jakog, slatkog vina koje je imalo ukus nane, meda i smole, preneli su američki mediji.

Sadržaj svake posude je ispitivan pomoću organskih analiza ostataka. U molekularnim tragovima pronađena je vinska kiselina, kao i sastojci koji su bili popularni u drevnom vinarstvu, uključujući med, nanu, koru cimeta, bobice kleke i smolu.

Ovaj recept je sličan lekovitom vinu koji se koristio u drevnom Egiptu pre 2.000 godina.

"Ovo je veoma značajno otkriće - to je vinski podrum koji je prema našim saznanjima bez premca po starosti i veličini", rekao je Erik Klajn, predsednik odeljenja za klasične i bliskoistočne jezike i civilizacije na Džordž Vašington Univerzitetu.

Arheolozi su analizirali proporcije svakog pronađenog jedinjenja i otkrili su izuzetnu doslednost - odnosno da se svaka boca vina pravila po jednakoj receptruri, a ovo vino su pili veoma važni gosti i pripadnici aristokratije.

U znak slavlja "stvarne lepote" bez magije Fotošopa, žene koje nose veće konfekcijske brojeve fotografišu se u seksi donjem rublju i fotografije objavljuju na Facebook stranici Curvy Girl Lingerie.

Porodica Šaćiri iz Pirota, već sedam decenija bavi se poslastičarskim zanatom, a porodičnu tradiciju naslediće i četvrta generacija koja ulazi u tajne tog posla.

Penzioner iz Engleske je u dobrotvorne svrhe sa instruktorom skočio iz aviona i uživao u skakanju sa padobranom, a sa sobom je poneo i pepeo preminule supruge.

"Ključ uspeha je da u svemu slušate svoju suprugu", kaže Džon Betar kome su 102 godine, a koji će s 98-godišnjom suprugom En uskoro proslaviti 81. godišnjicu braka.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...