Prva nacionalna konferencija o retkim bolestima

04.12.2013. 15.38

21 0

Prva nacionalna konferencija o retkim bolestima

Prva dvodnevna nacionalna konferencije o retkim bolestima biće održana u petak u hotelu Holidej In, najavljeno je iz Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS).

Na skupu će biti reči koliko pacijenata u Srbiji ima retku bolest, zašto dugo čekaju na uspostavljanje dijagnoze, zašto se neophodne analize uglavnom rade u inostranstvu i o trošku pacijenata i njihovih porodica.

"Retka bolest podrazumeva svaku bolest koja se javlja kod 1 od 2.000 građana, ali se jedan broj retkih bolesti javlja i kod jednog u nekoliko stotina hiljada ili miliona ljudi. Prema proceni Evropskog komiteta, šest do osam odsto populacije ima neku retku bolest", saopštili su organizatori.

Konferenciju organizuje NORBS, u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Evropske organizacije za retke bolesti (EURORDIS).

Skup će otvoriti ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, a prisutnima će se obratiti predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević, direktor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović i predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) Jelena Milošević.

Ambulanta Urgentnog centra Srbije vredna 300.000 evra otvorena je danas u ski centru Kopaoniku i tokom cele sezone posetioci ove planine će u njoj moći da dobiju zdravstvenu pomoć.

Zahvaljujući prekograničnoj saradnji, uz podršku Evropske unije, u Vojvodini je započeto uspostavljanje prve baze podataka radi bolje dijagnostike multipla skleroze.

Broj obolelih od karcinoma bubrega raste i prema podacima Klinike za medikalnu onkologiju IOIRS, u Srbiji ima oko 400 novoobolelih godišnje, najviše među muškarcima u zrelom dobu.

Američki istraživači nastoje da pronađu način da dodatno odlože početak propadanja pluća posle smrti donatora organa, kako bi se povećao broj pluća pogodnih za transplantaciju.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...