Putin zadovoljan, EU razočarana

22.11.2013. 07.19

69 0

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kijeva da unapredi ekonomsku saradnju Ukrajine sa Zajednicom nezavisnih država, uključujući Rusiju.

Prema rečima Putinovog portparola Dmitrija Peskova, predsednik Rusije izrazio je spremnost “za trilateralne pregovore“ i razradjivanje i usavršavanje modaliteta trgovine i ekonomske saradnje.

Peskov nije želeo da komentariše odluku Kijeva da prekine pripreme za potpisivanje sporazuma sa EU, naglašavajući da je to unutrašnje pitanje Ukrajine, i da Moskva prihvata bilo koje rešenje izraženo voljom Ukrajine.

Evropska unija je, s druge strane, izrazila razočaranje zbog odluke Ukrajine, ističući da bi sporazum te zemlje i EU povećao investicije u toj zemlji.

"Ovo je razočaravajuće, ne samo za EU, već, kako smatramo, i za narod Ukrajine", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, javio je Rojters.

Ona je istakla da bi potpisivanje sporazuma "pružilo jedinstvenu šansu da se preokrene nedavni obeshrabrujući trend smanjenja stranih direktnih investicija u Ukrajini i dalo podsticaj za pregovore za novi stend-baj aranžman sa MMF-om".

Razočaranje zbog poteza Ukrajine izrazila je i posmatračka misija Evropskog parlamenta u toj zemlji, koja je u saopštenju iznela uverenje da reforme u cilju evropskih integracija mogu svojim potpunim sprovođenjem da na najbolji način doprinesu modernizaciji Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da je suspendovala taj proces u interesu "nacionalne bezbednosti" i da će obnoviti "aktivan dijalog" sa Moskvom.

Beograd -- Više od polovine direktora velikih kompanija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi veruje u ubrzanje procesa poboljšanja ekonomske situacije, pokazuju istraživanja.

Kijev -- Ukrajinska vlada je naložila obustavu priprema za potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, objavljeno je na sajtu vlade u Kijevu.

Berlin -- Nemačka telekomunikaciona kompanija Dojče telekom saopštila je da prodaje 70 odsto udela u svojoj kompaniji za reklamiranje na internetu za 1,5 milijardi evra.

Bern -- Druga po veličini švajcarska banka Kredi Svis osnovaće 2015. novu švajcarsku filijalu, koja će olakšati eventualno razdvajanje banke u slučaju ozbiljne krize.

Pariz -- Broj preduzeća u Francuskoj koja su doživela finansijski krah u 2013. mogao bi dostići istorijski visok nivo, predviđa osiguravajuća kompanija Kofas.

Frankfurt -- Evropska centralna banka u Frankfurtu gradi novu centralu, Jurotauer, čija će izgradnja, kako se procenjuje, koštati čak 1,2 milijarde evra.

Pariz -- Francuska vlada zatražila je hitan prestanak blokade puteva u okolini Pariza, koju su organizovali poljoprivrednici u zbog poreza i raspodele pomoći EU.

Moskva -- Dvadeset sedam srpskih radnika firme "Novi gorod", koja radi u Sočiju, tvrde da su faktički zarobljeni u tom gradu, dok uprava te firme tvrdi da to nije tačno.

Извор: b92.net

У категорију паге

Loading...