Putinova južna zadužbina

24.11.2013. 08.02

26 0

Putinova južna zadužbina

Branko Vlahović | 23. novembar 2013. 09:44 > 21:00 |

Iako se o tome javno ne govori, nije nikakva tajna da je svojevremeno glavni razlog za donošenje odluke o gradnji "Južnog toka" bila želja da se zauvek "oslobode kaprica i ucena" Ukrajine koja je nekoliko godina zaredom pred Novu godinu zavrtala slavinu na gasovodu jer je bila nezadovoljna cenom ruskog plavog goriva. Slična situacija se događala i u Belorusiji, pa je u Kremlju donesena odluka da se napravi gasna "zaobilaznica" zvana "Južni tok".

Nije uopšte sporno da je gasni put kroz Ukrajinu u Evropu i kraći i jeftiniji, ali su u "Gaspromu" i pogotovo Kremlju hteli da se zauvek oslobode ucena i političkih pritisaka iz Kijeva. Rukovodstvo "Gasproma" je smatralo da se u tu skupu investiciju treba krenuti jer će potreba za plavim gorivom u Evropi stalno rasti i do 2020. će dostići 600 milijardi kubnih metara.

U Kijevu su bili svesni da će gradnjom "Južnog toka" njihov gasni tranzitni sistem postati u bližoj budućnosti slepo crevo. Zbog toga je predsednik Ukrajine Viktor Janukovič više puta pokušavao da nagovori svog ruskog kolegu Putina da odustane od "Južnog toka" predlažući da zajednički modernizuju gasotransportni sistem u Ukrajini.

Kad su u Moskvi počeli da razmišljaju o maršruti, vrlo važna je bila ocena mnogih ovdašnjih uticajnih političara, koji su otvoreno govorili - Srbi nas sigurno neće ucenjivati. Lobisti "Nabuka" su pravili razne pritiske na zemlje u kojima je trebao da prođe gasovod. Hrvati su tako kategorički bili protiv "Južnog toka", bez obzira na to što su i njihovi eksperti javno govorili da od njega mogu da imaju samo koristi. Kasnije su se pojavile i ideje da se iz Srbije krak produži ka Kosovu i Metohiji, kao i Makedoniji.

Za razliku od propalog projekta "Nabuko" ali i još nekih drugih koji kubure sa obezbeđenjenjem dovoljnih količina gasa, Rusija već sada ima dovoljno "plavog goriva" za celi vek.

Zamenik ministra energetike Rusije Kiril Molodcov je ovih dana na forumu "Gas Rusije 2013" rekao da su zalihe "plavog goriva" u Rusiji ogromne i da nema razloga da se boji konkurencije. Po podacima Ministarstva za prirodna bogatstva, Rusija se nalazi na prvom mestu po rezervama gasa na svetu - one dostižu 47,5 triliona kubnih metara. Od svih svetskih rezervi gasa na Rusiju otpada od 25 do 30 odsto. To je dovoljno za narednih osamdeset godina.

Osim toga, Rusija ima oko 83,7 triliona kubnih metara zaliha gasa iz škriljaca. Zašto se Rusiji ne žuri da koristi gas iz škriljaca, nije tajna - prerada je skupa, a tehnologije su još uvek ekološki štetne.

Obično se misli da proizvođači gasa samo broje pare i nemaju glavobolja, ali nije tako. Pre nekoliko meseci predsednik Vladimir Putin je na drugom samitu zemalja proizvođača gasa, koji je održan u Moskvi, rekao da je zabrinjavajuća želja nekih uvoznika gasa da promene uslove za transport plavog goriva. Putin je kritikovao evropski treći energopaket, po kojem bi biznis proizvođača gasa trebalo da bude odvojen od transportera. Ruski predsednik je podsetio da su proizvođači gasa decenijama investirali svoja sredstva u razvoj snabdevanja gasom u Evropi. Sada je "Gasprom" vlasnik i mnogobrojnih gasovoda. Putin je tražio solidarnost od proizvođača gasa da se njihovi interesi "pravedno poštuju".

Sada potražnja gasa u odnosu na naftu na svetskom tržištu raste. Po prognozama međunarodne agencije za energetiku, do 2018. će potrebe za gasom porasti za više od 16 odsto.

Bez obzira na to kako će se završiti sadašnje čarke između EU i Rusije oko "trećeg energopaketa" po kome vlasnici gasa ne mogu da budu i vlasnici cevovoda, jedno je sigurno - bez Putinovog insistiranja ne bi bilo "Južnog toka", pa će to biti njegova "južna zadužbina" korisnicima plavog goriva.

IZGRADNjA gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju počinje danas i to je jedna od najvrednijih investicija u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, vredna više od 1,9 milijardi evra.

Ceremonija početka izgradnje biće održana danas po podne u Palati Srbije u Beogradu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić daće nalog za početak zavarivanja prvog spoja gasovoda koje će biti obavljeno u Kovilju.

Na ceremoniji početka izgradnje gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju govoriće predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Vlada Srbije ovlastila je juče ministarku energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zoranu Mihajlović da u ime Vlade potpiše ugovor u vezi sa izgradnjom gasovoda "Južni tok" u Srbiji.

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu u Vojvodini biće označen svečani početak radova na deonici "Južnog toka" kroz Srbiju, dok će radovi na terenu početi u februaru sledeće godine.

Извор: novosti.rs

У категорију паге

Loading...