Respiratorne infekcije napunile domove zdravlja

19.11.2013. 18.06

53 0

Respiratorne infekcije napunile domove zdravlja

Toplo vreme pogoduje razvoju virusa i oboljevanja su češća zbog velike frekventnosti stanovništva. Infekcije traju uglavnom tri do pet dana, ali se kod neke dece i komplikuju sa upalom uva, bronhitisom, upalom pluća

Respiratorne infekcije napunile su poslednjih dana čekaonice u domovima zdravlja, a prema rečima lekara, najveće gužve su u dečjim dispanzerima.

Pedijatar Doma zdravlja Palilula Branka Maksić rekla je Tanjugu da u smeni prime 40 do 50 pacijenata koji se žale na bolove u grlu, kijavicu, kašalj, curenje iz nosa i da je među pacijentima najviše dece predškolskog uzrasta.

- Gužve su počele povratkom dece u kolektive, škole i vrtiće. Respiratorne infekcije traju uglavnom tri do pet dana, ali se kod neke dece i komplikuju sa upalom uva, bronhitisom, upalom pluća – naglašava doktorka Maksić.

Direktorka Doma zdravlja Zvezdara Dragana Trifunović Balanović naglasila je da toplo vreme pogoduje razvoju virusa i da su oboljevanja češća zbog velike frekventnosti stanovništva.

Ona dodaje da bi volela da je već pao sneg, jer bi se tada ljudi malo primirili u svojim domovima i na taj način bi se samanjilo prenošenje virusa.

- Sada je sezona slava i ja uvek ponavljam da ne moramo da se ljubimo, što je običaj kod nas, jer je to put prenošenja virusa – kaže ona.

Balanović objašnjava da je broj obolelih od respiratornih infekcija povećan, ali da nema težih oblika viremija. Prema podacima pristiglim iz domova zdravlja u Gradski zavod za javno zdravlje samo u Beogradu prošle nedelje registrovano je 16.543 novoobolela od sezonskih respiratornih infekcija.

Respiratorne infekcije najviše su se javljale kod školske dece (41 odsto) i kod najmlađih u predškolskom uzrastu (26 odsto).

Извор: telegraf.rs

У категорију паге

Loading...