SAD: Demokrate promenile zakon o izboru sudija star 225 godina

21.11.2013. 22.14

65 0

Prema novousvojenom aktu, čime je promenjena tradicija duga 225 godina, za izbor sudija i funkcionera koje predloži predsednik SAD, od sada će biti potrebna prosta većina od 51 senatora, umesto 60 glasova, kako je do sada bilo.

Demokrate trenutno u Senatu imaju 58 senatora, a republikanci 42. Novo pravilo će se odnositi na izbor svih sudija i državnih funkcionera, sem za izbor sudija Vrhovnog suda.

Zakon je usvojen sa 52 glasa "za" i 48 "protiv". Protiv su glasala i trojica demokrata, senatori Karl Levin (Mičigen), Džo Manćin (zapadna Virdžinija) i Mark Prajor (Arkanzas).

Republikanci optužuju demokrate za kršenje demokratske tradicije, a vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel kaže da druga partija "pravi krizu da bi prebacila priču sa promašaja oko Obamakera".

- Ne možemo da prihvatimo da smo vršili opstrukciju, jer smo prihvatili izbor 215 sudija, a samo smo dvojicu odbili - rekao je Mekonel.

Na CNN televiziji su podsetili da je prvi čovek demokrata u Senatu Hari Rid 2008. godine rekao da nikada ne bi smelo da se promeni pravilo o 60 glasova, i da bi to bio sumrak demokratije.

Republikanski senator Čarls Grasli iz Ajove upozorio je demokrate da ne menjaju pravilo, zapretivši da će, ako njegova partija dobije većinu nakon sledećih izbora, uvesti još drastičniju meru na već usvojeno pravilo, prema kojoj će biti obuhvaćen i izbor sudija Vrhovnog suda.

Извор: blic.rs

У категорију паге

Loading...